XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ГРИС ХАЛВА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

понеделник, 10 март 2014 г.

ГРИС ХАЛВА





Много сполучлива рецепта за този десерт от миналото, когато още бях дете.
Тогава се научих да правя тази халва и то с лекота. 
Правя я и до днес.
А тя става една ароматна и леко ронеща се.

ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. грис
1/ 2 ч. ч. олио
канела на вкус
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
3 ч. ч. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресетият през едро сито грис се запържва в мазнината до  добиване на златист цвят. 
Добавя се канелата.

От захарта и водата се приготвя сироп, който се изсипва в запържения грис при непрекъснато бъркане.
Бъркайте, за да не стане на топки!
Ври 4-5 минути докато започне да се отделя от стените на съда.
Отстранява се от огъня и се изсипва в голяма форма или в няколко малки.
Украсява се по желание.
В случая изсипах сместа в силиконова форма, на чието дъно бях сложила орехови ядки.
…………………

Пробвала съм грис халвата и с малко масло, но не става ронлива като с олиото.
Определено не ми допада направена с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар