От посещението ми в Родопите научих няколко неща.
Днес ще споделя първото.
Днес ще споделя първото.
Тези родопски питурки са от Милка Брънзалова- баш родопчанка.
Тя ми каза рецептата, даже ги опитах в заведението, в което тя работи.
Много ми харесаха и нямах търпение да дойде времето, в което и аз ще ги направя.
Благодаря ти, Милче, за вкусните питчици!
Да си жива и здрава и все така да споделяш с хората около теб!
На вид питурките изглеждат завъртяни и бавни, но съвсем не е така. Важното е да омесите тесто, което да не лепне и спокойно да работите с него. Останалото се нарежда. В крайна сметка ще имате едни уханни на масълце хлебчета, които можете да консумирате с всичко.
ПРОДУКТИ/ за около 10- 12 питурки/:
1 кг брашно
20 г мая
20 г сол
1 яйце
около 500 мл хладка вода
малко олио- за помазване в суров вид
краве масло- за помазване след изпичане
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтварям маята във водата.
Пресявам брашното и в него правя кладенче.
Там изсипвам течността и добавям солта и яйцето.
Меся меко тесто, но не лепкаво.
Разделям го на 10- 12 топчета. Може и на по- малко или повече в зависимост от това колко бройки и с какъв грамаж искам да са хлебчетата.
Разплесквам ги леко с ръка или с помощта на точилка с големина на отворена длан и ги помазвам с малко олио.
Навивам ги съвсем леко и не стегнато и ги оставям малко да се отпуснат.
Започвам оформянето им, когато тестото вече е започнало да втасва, но не съвсем.
Развивам всяко топчица, донамазвам с още малко мазнинка, раздърпвам я, за да стане тънка и по- голяма, и завивам на фитил, който дърпам и усуквам внимателно.
Фитилът завивам на охлювче, като му подбождам крайщата, за да не щръкнат при печенето.
Вземам точилката и разточвам охлювчетата на тънко с големина на съда, в който ще ги пека.
Ако е на ламарина, няма значение, но ако е на сач или както в случая на тефлонов тиган- трябва да се съобразя.
Така разточените питки пека на умерен огън от двете страни.
Пекох ги на тиган, защото нямам сач.
Жената каза, че може и на ламарина, а защо не и на плоча.
Изваждам питурката и веднага я намазвам с масълце.
Това е цялата процедура.
Печенето става по- бавно, иначе другото е просто като фасул.
Опитайте ги, горещо ги препоръчвам.
Може и да не ги мажете с нищо, а можете и с чесново олио.
Всичко това е по ваш избор, вкус и преценка.
20 август 2014 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар