XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: октомври 2013

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 29 октомври 2013 г.

РЪЖЕН ХЛЯБ

Ето и един Ляб с готова смес от Лидл. 
Вкусен е, леееекинко глетав и тежък. Типично за хляб с брашно, различно от бялото. 
В случая е ръжено.
 29 октомври 2013 г

ПЪРВИЯТ ХЛЯБ ОТ " ПЕКИ" :)

   На Димитровден нямах имен ден, но това не попречи да получа за подарък една хлебопекарна :). 
Ама то това било много мързелива работа, чак да не повярваш .
Веднага я изпробвах. На момента. 
Чудесна работа ще ми върши, ама и килца ще ни натрупа .
РЕЦЕПТАТА:
На дъното на контейнерчето се сипва 320 мл хладка вода с разтворената в нея 20 г жива мая. Следват 2 с. л. олио. После е 520 г пресято бяло или типово брашно и накрая върху него се " разхвърлят" 1 голяма мерителна лъжичка захар плюс 1 непълна голяма мерителна лъжичка сол. 
Това е . 
Без мляко и без яйца!
26 октомври 2013 г

петък, 18 октомври 2013 г.

МУСАКА ОТ ТИКВИЧКИ



Много хора твърдят, че тиквичките са хубави само пържени. Аз ще кажа обратното и то е, че има много варианти на тяхното приготвяне.
Един от тях е тази мусака – бърза, лека и много вкусна.
Много е близка до огретена, но все пак има разлика.


ПРОДУКТИ:
3- 4 средно големи тиквички
1 глава кромид лук
няколко скилидки чесън
хималайска сол - на вкус
малко олио
копър
обезмаслено сирене или извара- 150 г

За заливката:
3- 4  яйца
1 кофичка кисело мляко
малко хималайска сол/ ако ползвате извара/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам тиквичките на четири, а след това на тънки парчета.
Нарязвам и лука, и чесъна на ситно.
Слагам ги в тава заедно с олиото и малко сол.
 Изпичам ги с няколко разбърквания до пълна готовност. Върху тях натрошавам сиренето, поръсвам с нарязаната зелена подправка и заливам с разбитите мляко и яйца.
 Пека отново да готовност на заливката.
 Изваждам мусаката от фурната, оставям я да се поохлади десетина минути, нарязвам я и я сервирам.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

ДРАНИКИ



Това са картофени крокетки от руската кухня, които се отличават със своята сочност по средата и хрупкавост в краищата.
ПРОДУКТИ:
700 г картофи
1 средно голям морков или 1/ 2 голям
1 глава кромид лук
2 чушки
3 яйца
2 равни с. л. брашно
сол на вкус
черен пипер
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргвам обелените картофи, лука и морковите, а чушките нарязвам на много ситно. 
Омесвам всичко заедно с яйцата и подправките. 
Гребвам със супена лъжица от сместа и пържа драниките в гореща мазнина до получаване на златист загар.
Нареждам върху кухненска хартия, за да се отцеди малко от олиото и сервирам натурални или със сос  според вкусовите предпочитания.

неделя, 13 октомври 2013 г.

ПИЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТИГАН

  Ползвам пилешки гърди, месо от бутчетата, а понякога и цялото пиле, но го обезкостявам. 
Нарязвам го на парченца и го задушавам, след което го запържвам в олио и сол. Изваждам го и в същата мазнина задушавам зеленчуци, нарязани на едро. 
Тук можете да използвате вашите любими- моркови, зеле, чушки, тиквичка, царевица... Като започнат и те да се пържат връщам месото обратно в тигана. 
Овкусявам с подправки на вкус, даже слагам и чесън  и храната вече е готова :). 
Обожавам глинени/ калени/ съдове, защото в тях храната веднага променя вкуса си. Често това ястие след като го сготвя го изсипвам в малък глинен гювеч / който виждате на снимката/ и там стои докато му дойде времето за сервиране. 



Става чудно!

понеделник, 7 октомври 2013 г.

МЕКИЧКИ МЕДЕНИ ПИТКИ

Много харесвам моите меделини, но днес пък ми се доядоха " чисти" медени питки. 
Ей така, без нищо по тях.
И исках да пробвам нещо по- различно от това, което правя в годините.
 Исках да са мекички и се спрях на тази рецепта от нета :
Станаха също като меделинките ми, защото нещата са сходни само дето в тях няма масълце.
Благодаря за рецептата, страшно много ми харесаха! :)
Промените при мен са както следва:
 ПРОДУКТИ:
3 малки яйчица
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 каф. ч. мед
1 с. л. сода
1 с. л. оцет
10 г канела
500 г брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих с миксера яйцата със захарта. Добавих постепенно олиото, меда, содата, угасена в оцета, канелата. Доразбих сместа добре и я изсипах в брашното. 
Омесих набързо тестото , оставих го да си почине 10 минути и направих меденките като късах от тестото и оформях топчета с големина колкото орех.
Наредих ги на разстояние в суха тава.

 Изпекох ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 13 минути.  
Извадих ги от фурната и веднага ги отлепих внимателно от тавата.
Наистина са много мекички и можете да си ги похапнете веднага :).
Получиха се 58 питки ииииииии.....веднага изядох 4 броя от тях :)..
............................................................................................
7 октомври 2013 г.

събота, 5 октомври 2013 г.

ЧУШКИ С ДОМАТИ И ЯЙЦА



Невероятно вкусно  и почитано ястие у дома.
 Винаги ни напомня за лятото и внася свежест на масата.
ПРОДУКТИ:
/ количеството им е в зависимост от порциите, които ще приготвяте, количеството на доматената смес и нейната гъстота/
крехки и малки чушчици
домати
яйца
олио
чесън
сол
копър
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пека, беля, соля и запържвам чушките в малко олио.
Изваждам ги и в тях слагам нарязаните домати. Соля на вкус.
Изварявам  ги до желаната гъстота. Разбърквам яйцата и запържвам сместа с тях. Добавям нарязания чесън и зелените подправки.
Подреждам чушките в голяма чиния и ги поливам с доматено- яйчната заливка.
Вкусотия до шия!
Ако пък имате и топла питка, лелееее….. :)

.                                                                  Неустоимо ще е.
.......................
30 септември 2013 г

ВАРЕНИ ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ С ПОДПРАВКИ

Бяха ми останали два сварени и студени картофа в хладилника и се чудех какво да ги правя.
Разрязах ги и ги запържих. Наръсих ги с подправчици и си ги хапнахме.
Нищо особено, но вкусно :).
септември 2013 г