Рецептата знам от мама и в тефтерите ни тя е записана като " Стоте чушки".
Това е така, защото някога с нея определяхме количеството на чушките на бройка, а не на грамаж, но в годините аз установих, че една с друга чушка не можеш да сравниш на големина, а е много трудно да ги избирам да са еднакви и затова промених заглавието им. С това или с каквото и да е друго - те все са невероятно вкусни :).
Така приготвени тези чушчици се
превръщат в чудесно мезенце за ракийката през студените зимни вечери.
Изключително привлекателни са и в
съседство със свинските мръвчици по
същото това мразовито време. Стават и за основно хранене с малко сиренце и
топла питка, препечена филийка…
Много са сочни и вкусни, в това със
сигурност мога да ви уверя, а решението за начина на консумация е единствено и
само ваша грижа :).
10 кг добре узрели
месести, повтарям МЕСЕСТИ червени чушки
няколко моркова / може и без тях/
чесън
целина
магданоз
70 г сол / досолява се само ПРИ НЕОБХОДИМОСТ/
150 г захар
1 и 1/ 2 ч. ч. олио
1 непълна ч. ч. оцет
сокът от чушките,
който се отделя след тяхното печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се почистват
от семенната част и се изпичат добре. Завръзват се в найлонова торбичка и се
оставят така до тяхното охлаждане толкова, че да могат да се белят. Вече готови
те се нареждат в голям съд. Морковите се почистват , нарязват на кръгчета и се
слагат при тях. Нарязаните чесън, целина и магданоз- също. Добавят се
овкусителите и пиперковия сок и всичко това се разбърква добре.
Оставят се да престоят така в продължение на 2
часа.
Разбъркват се 3- 4
пъти до пълното овкусяване на зеленчуците.
Чушките се редят
плътно в буркани и се доливат с ароматния сос, който остава в съда.
Стерилизират се само 5
минути за затваряне на капачката.
........................
Могат да се приготвят и БЕЗ МОРКОВИ , това решете вие.
Аз ги правя и двата варианта.
Аз ги правя и двата варианта.
12 септември 2013 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар