Споделям с Вас нещо интересно, което
рядко можете да срещнете, а е толкова вкусно, че не бива да се подминава.
Печивото е от израелската кухня. То е нещо като солен пай с плънка или поне аз
така го оприличавам. За първи път го видях от една виртуална позната, след
което потърсих инфо, разговарях и с една жена, която е била в Израел и започнах
да го приготвям редовно. С пащидата ще очаровате гостите си, защото е нещо
различно и нетрадиционно за нашата
кухня, колкото и вкусна да е тя. Направих промяна от моя страна и вместо с
маргарин аз я правя с масълце.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
1 ч.ч.брашно
1/ 2 пак. бакпулвер
2 яйца
125 г кисело мляко
1 пакетче краве масло- 100 г за тестото и 25 г за плънката
1 каф. л. сол
За плънката:
200 г консервирани или 300 г пресни гъби
1 глава кромид лук
1 пакетче сирене “Крема”
2 яйца
сол- на вкус
Не се слагат подправки!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От яйцата, млякото, маслото, солта и брашното, което съм
пресяла и смесила с бакпулвера, се забърква тесто с лъжица.
Плънката се
приготвя като се изпържат нарязания на ситно лук и гъбите, които предварително
съм нарязала на филийки. Оставят се да поизстинат и към тях се прибавят двете
яйца и крема сиренето. В намазана с олио тавичка / или разкопчаваща се форма/ се
изсипва тестото, а върху него се разстила равномерно гъбената смес като се
изсипва в средата и с помощта на дървена лъжица се разнася отвътре навън.
Изпича се в предварително загрята на 180 градуса фурна до
готовност или докато пащидата получи лек приятен загар.
Това бяха снимки от пащидата с ПРЕСНИ ГЪБИ.
.........................................................................................................................
Ето разрез на тази, която приготвям с консервирани. Те някак са по- леки и пропадат в самото тесто, а с пресните плънката се вижда. Еднакво вкусни са, това не го мислете :).
Изключително вкусна е, а докато се пече- от нея в цялата къща се
разнася нежен аромат на масло и гъби.
Опитайте я, нека ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар