XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ГЪБЕНА ПАЩИДА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 25 септември 2012 г.

ГЪБЕНА ПАЩИДА

Споделям с Вас нещо интересно, което рядко можете да срещнете, а е толкова вкусно, че не бива да се подминава. Печивото е от израелската кухня. То е нещо като солен пай с плънка или поне аз така го оприличавам. За първи път го видях от една виртуална позната, след което потърсих инфо, разговарях и с една жена, която е била в Израел и започнах да го приготвям редовно. С пащидата ще очаровате гостите си, защото е нещо различно и нетрадиционно  за нашата кухня, колкото и вкусна да е тя. Направих промяна от моя страна и вместо с маргарин аз я правя с масълце.
 ПРОДУКТИ:
За тестото:
1 ч.ч.брашно
1/ 2 пак. бакпулвер
2 яйца
125 г кисело мляко
1 пакетче краве масло- 100 г за тестото и 25 г за плънката
1 каф. л. сол
За плънката:
200 г консервирани или  300 г пресни гъби
1 глава кромид лук
1 пакетче сирене “Крема”
2 яйца
сол- на вкус
Не се слагат подправки!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От яйцата, млякото, маслото, солта и брашното, което съм пресяла и смесила с бакпулвера, се забърква тесто с лъжица.
Плънката се приготвя като се изпържат нарязания на ситно лук и гъбите, които предварително съм нарязала на филийки. Оставят се да поизстинат и към тях се прибавят двете яйца и крема сиренето. В намазана с олио тавичка / или разкопчаваща се форма/ се изсипва тестото, а върху него се разстила равномерно гъбената смес като се изсипва в средата и с помощта на дървена лъжица се разнася отвътре навън.







Изпича се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност или докато пащидата получи лек приятен загар.



 Това бяха снимки от пащидата с ПРЕСНИ ГЪБИ. 
.........................................................................................................................
Ето разрез на тази, която приготвям с консервирани. Те някак са по- леки и пропадат в самото тесто, а с пресните плънката се вижда. Еднакво вкусни са, това не го мислете :).         
Изключително вкусна е, а докато се пече- от нея в цялата къща се разнася нежен аромат на масло и гъби.
Опитайте я, нека ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар