XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ШАРЕН СПАНАЧНИК

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

сряда, 4 април 2012 г.

ШАРЕН СПАНАЧНИК

 Дойде времето за нещо витаминозно, па макар и в него да има брашно.
За това зелено пролетно произведение използвах обикновено кексово тесто, но в него добавих сирене, извара, масло, спанак, суха коприва, зелен лук и домашна лютеница.
Ето и същността на рецептата:

ПРОДУКТИ:
4 яйца
1/ 2 ч. ч. сирене
1/ 2 ч. ч. маслена и гъста кашкавалена извара
1 каф. ч. кисело мляко
1 каф. ч. олио
1 каф. ч. краве масло
1 ч. л. сода
щипка лимонена киселина
сол – количеството нека да е по ваша преценка
около 500- 600 г брашно
200 г замразен спанак
1 ч. ч. суха коприва
5- 6 стръка зелен лук
чубрица
пресен копър
2 с. л. хубава гъста домашна  лютеница
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах лука и го запържих  в олиото.
Към него сложих попарената и изцедена коприва, нарязана на ситно, а също така и размразеният и добре изцеден от водата спанак.
Запържих още малко и подправих зеленията с чубрицата  и копъра..
Разбих яйцата със солта и към тях добавих млякото, олиото и брашното, което предварително съм смесила със содата и лимонената киселина.
Към кексовата смес изсипах запържената зеления, сложих сиренето, изварата и разтопеното масло.
Посолих с малко солчица.
Разбърках внимателно до получаване на гладка смес.
Отсипах от нея в две купички- една купичка оставих непокътната, а във втората  разбърках с посоченото количество лютеница. Така получих червеникавия цвят на спаначника.
Взех продълговата форма за кекс / за еднократна употреба/, намазах я с олио и я набрашних внимателно.
 Изсипах основната/ зелена/ смес в нея, а отгоре полека разстлах  червената смес.
Върху нея направих „ пътечка” от отделеното зеленото тесто, като сипвах внимателно с лъжица.



 Изпекох  направеното  в предварително загрята на 180 г фурна в продължение на около 45- 50 минути.
/Имайте предвид, че всяка печка пече различно, затова е необходимо да проверявате дали произведението ви се е изпекло или не./

Извадих спаначника от фурната, оставих го да се поохлади, отстраних  го внимателно от формата и едва тогава го нарязах.
.........................
февруари 2012 г

1 коментар:

  1. Марги, намирам предложението ти за много интересно !!! Много обичам спанака , като зеленчук и.... ще опитам твоята рецептичка непременно! Честит празник! Желая ти много цветно настроение и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване