С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
сряда, 12 август 2015 г.
понеделник, 10 август 2015 г.
ТЪНКА ПИЦА ВЪРХУ ТЕРАКОТНА ПЛОЧА
Поради липса на пещ или специален камък за печене, аз я изпичам на
теракотна плоча.
Предполагам, че почти всяко едно домакинство има такава и може да опита
вкуса на някогашното тесто, което се пече върху набрашнена повърхност.
ПРОДУКТИ:
За тестото за 1 пица с диаметър 30 см:
100 г бяло брашно
50 мл хладка вода
5 г жива мая
1 с. л. олио
1 каф. л. сол
1 каф. л. захар
За гарниране:
гъст доматен сос
домат
колбас
зелена чушка
царевица
пушен кашкавал
босилек
черен пипер
/ Вие можете да я
гарнирате така, както я предпочитате/.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти за тесто се омесва малка топка, която се разточва с точилка на много тънко върху набрашнена повърхност.
Не се оставя да втасва.
Взема се голяма
теракотна плоча и се наръсва с брашно.
Разточената олба се
прехвърля върху нея.
Фурната се включва на
80 градуса. Не на повече, за да не се спука плочата.
Пицата се намазва с
доматения сос. Аз го приготвям като изварявам един голям настърган домат с
малко олио, сол и захар. Овкусявам го с нарязан пресен босилек.
Отгоре се гарнира по
ваше желание и виждане.
Плочата с пицата се
поставя в загрятата вече фурна, която се увеличава на 180 градуса.
Пече се до готовност
или докато фурната се нагорещи достатъчно на посочените градуси и изключи.
10 август 2015 г
неделя, 9 август 2015 г.
ТИКВИЧКИ НА ФУРНА С ЧЕСНОВО МЛЯКО
Пека ги на кръгчета със сол и олио.
Не ги бъркам, а само разклащам тавата няколко пъти по време на самото печене. Изчаквам ги да се охладят и ги редя в кутия.
Поливам ги на няколко места с кисело мляко, в което слагам скълцан чесън и сол. Поръсвам с копър, а може и с магданоз.
Оставям кутията в хладилника и ги консумираме студени.
ПРЕКРАСНИ СА!
9 август 2015 г
събота, 8 август 2015 г.
ДОБРУДЖАНКИ СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ
Рецептата е много стара и е твърде сполучлива.
Тези солени питки са бързи и чудесни за закуска.
Завити в торбичка, остават мекички до два- три дни.
ПРОДУКТИ:
1 яйце
1 ч. ч. гъсто кисело
мляко
1/ 3 ч. ч. олио
250 г натрошено зряло
сирене
1 каф. л. сол
1 ч. л. сода
3 ч. ч. брашно
За гарниране:
30 г краве масло
100 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцето, млякото, олиото,
солта и сиренето се разбъркват с лъжица.
Поетапно се добавя
брашното, което предварително е пресято със содата.
Омесва се тесто,
което е меко и леко лепне по ръцете.
Къса се от него и в тава,
покрита с пекарска хартия, се поставят на разстояние купчинки с неправилна
форма.
Върха на всяка една
се натиска леко с пръст и в получената дупчица се поставя парченце масло.
Солените питки се
пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар.
Малко преди да се
извадят окончателно, те се поръсват с настъргания кашкавал и се връщат във фурната за неговото стопяване.
След това се изваждат
и се редят върху дървена скаричка, за да се охладят без да се овлажни долната им
коричка.
Покриват се с мека
кърпа, за да не се втвърдят.
1 август 2015 г
петък, 31 юли 2015 г.
СОВАНКА
Благодаря от сърце на Ралица Николаева за показаната СОВАНКА от Ловешкия край.
Аз съм от Плевенско и такива гозбици съвсем не са ми чужди.
Обожавам ги и ги предпочитам пред разните му там съвременни и завъртяни.
При нас също правим подобна такава, но я наричаме ПЪРЖЕНКО С ЛУК, ЧУШКИ И ДОМАТИ.
Та... сготвих Сованката и ядох с охота.
Ето линк към оригиналната рецепта на Ралица:
четвъртък, 30 юли 2015 г.
МАГДАНОЗЕНИ КЮФТЕНЦА
Ах, тези зелени кюфтенца!
Обожавам ги!
Всичко, което се приготвя със
зелении, ми е любимо.
Начинът на приготвяне е както при тучените, копривените ,
лападените и спаначените кюфтаци.
ПРОДУКТИ:
1 чиния / с връх/
нарязан магданоз
2 яйца
2 с. л. кисело мляко
5 с. л. с лек връх
брашно
100 г зряло сирене
черен пипер
чесън на прах- по
желание
хималайска сол- на
вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и солта се
разбиват с миксер.
Към тях на ниска
степен на разбиване се добавят рендосаното сирене и млякото, а след тях лъжица
по лъжица и брашното.
Сместа се овкусява с
подправките.
Накрая се изсипва
нарязаният магданоз.
От готовата смес се
оформят кюфтенца/ с ръка, ако тя е по- гъста и чрез гребване с лъжица- ако е рядка/.
Пържат се в горещо олио до златисто.
.................................................
Към тях можете да си притурите млечен сос с чесън и копър.
.................................................
Към тях можете да си притурите млечен сос с чесън и копър.
понеделник, 27 юли 2015 г.
ЗЕЛЕН БОБ С ДОМАТИ И ЛУК или ЗЕЛЕН БОБ НА ЧОРБА
Приготвям го така, че през зимата
направо да си отворя буркана и да си хапна сочен зелен бобец. Изобщо не го
дообработвам, защото той си е напълно готов.
А вие можете да си го направите и на яхния, даже ще ви е много лесно.
А вие можете да си го направите и на яхния, даже ще ви е много лесно.
ПРОДУКТИ:
/ количество няма да определя,
защото всеки си го прави така, както му харесва- с повече или по- малко домати
и лук, по- гъстичък или по- рядък…/
зелен боб
домати
кромид лук
сол
копър
магданоз
млян черен пипер- по
желание
аспирин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слага се в голяма
тенджера и се вари в продължение на около 20 минути във вода, в която е сложена
сол.
Част от пяната се отстранява.
Част от пяната се отстранява.
След това се добавят
нарязаните на дребно домати и лук.
Овкусява се със
зелените подправки.
Оставя се да се
поохлади и се насипва в компотени буркани.
Във всеки един буркан се слага по 1 аспирин.
Задължително!
Иначе очаквайте бомбаж.
Гарантирам качествени
фасулени консерви.
петък, 24 юли 2015 г.
ТУЧЕНИК
Скоро не бях готвила с любимата ми тученица и се бях затъжила, че тя ще прерасне в двора и побързах да си набера и измисля още нещо с нея. Ооо, разбира се, че ще е нещо месено, обожавам тесто със зелении. И така...Набрах тревата- зеленчук, омесих си тестенце и пекарната за хляб и врйътнах ей това нещичко.
Оформих го като лучник, но без
вътрешни олби, а само с две- долна и горна кора.
Ползвам малко тесто, защото го
обичаме печивото по- тънко.
За предпочитане е, защото е със сезонна и здравословна зелена
плънка.
ПРОДУКТИ:
Тесто / видът му е по
ваше желание/ , замесено от 250 брашно
За плънката:
150 г изчистена
тученица
1 глава кромид лук
150 г зряло сирене
2 яйца
сух джоджен
свеж магданоз
сол на вкус
3- 4 с. л. олио
За намазване на тученика:
1 яйце
1 с. л. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА:
Нарязаните лук и
тученица се запържват за 5 минути в олиото.
Солят се на вкус.
Отстраняват се от
котлона и към тях се добавят натрошеното сирене и подправките.
Сместа се оставя да
се охлади и в нея се слагат разбитите яйца.
ПРИГОТВЯНЕ НА ТУЧЕНИКА:
Тестото се разделя на
две топки.
Едната, която ще се
ползва за долната кора, трябва да е по- голяма. Тя се разточва и се полага
върху дъното и стените на намазана с малко олио тава с диаметър 32 см. Краищата
на кората трябва да останат поне 2 см извън тавата.
Разстила се плънката,
а върху нея се полага и втората, по- малката разточена кора.
Контурът на втората кора се навлажнява с малко вода и
отгоре се похлупват краищата на долната.
Водата се използва, за да прилепнат краищата
добре и да не се повдигнат по време на печенето.
Тученикът се намазва
със смес, която се прави от разбитото яйце с млякото.
Пече се в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Изважда се и се
оставя да се охлади.
Получава се апетитно
и много меко солено печиво.
Добър апетит!
10. 07. 2015 г
сряда, 22 юли 2015 г.
ЛЕК ЛЕТЕН ДЕСЕРТ С ПЪПЕШ
Правя го с различни видове плодове, но в случая е с пъпеш.
Харесваме го, защото не изисква никаква топлинна обработка и се приготвя изключително лесно.
Бърз е и е прекрасен за летните следобеди.
Понякога го правя в кексова форма, а след това го обръщам върху поднос, но често го наливам и в купички- за индивидуална и еднаква порция за всеки.
ПРОДУКТИ:
кисело мляко
желатин- на всяка кофичка мляко по 1 пакетче/ 10 г/
мед- на вкус
пъпеш
ванилия- по желание
ванилия- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Млякото се разбива добре с меда.
Добавя се с постоянно бъркане предварително разтвореният с малко водичка и на водна баня желатин.
Сместа се налива в съдове по желание, след което в тях се пускат нарязаните парченца плод.
Натискат се леко с прибор, за да потънат.
Десертът се слага в хладилник за няколко часа до пълното му охлаждане и желиране.
Консумира се с охота, защото е студен, лек и здравословен.
вторник, 21 юли 2015 г.
КАРТОФИ С МАСЛО, СМИНДУХ И АРОМАТЕН МЛЕЧЕН СОС
Тяхното приготвяне гледах при Лора и Стоян, но честно да кажа, че очаквах
по- интересен вкус.
Да, ухаят на масълце, но само толкова.
И все пак ще споделя рецептата.
ПРОДУКТИ:
няколко средно големи
картофа
краве масло
сминдух
сол
За ароматен млечен сос:
кисело мляко
чесън
мъничко кромид лук
пресен джоджен
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се сваряват
в леко солена вода до готовност.
Белят се и се редят
на разстояние в тава, застлана с пекарска хартия.
Отгоре се намачкват с
вилица, за да станат леко „ рошави”.
Поливат се с
разтопеното масло и се поръсват със сол и сминдух.
Пекат се на 200
градуса до получаване на коричка.
Сосът се приготвя като млякото се смесва с наситнените
чесън, кромид и джоджен.
Соли се на вкус.
Картофите се
консумират с него.
21. 07. 2015 г
Абонамент за:
Публикации (Atom)