XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 21 юни 2015 г.

КРИЛЦА В МАЙОНЕЗЕН СОС


По идея на моята мила племенница Вероника.
По препоръка крилцата е хубаво да са пържени, но аз ги изпекох до хрупкавост във фурната.

Сосът се състои от: майонеза, соев сос и чесън.

четвъртък, 18 юни 2015 г.

четвъртък, 11 юни 2015 г.

ПИЛЕШКО СЪС СОЕВ СОС, ЧЕСЪН И ПИКАНТИНА

  Приготвям го по обичайната за мен вече рецепта за всякакъв вид месо, което потапям в олио, в което съм сложила червен пипер и малко солчица. 
Месото се реди в тава и се поръсва с чесън на прах , соев сос и пикантина. 
   В тавата се налива малко водичка. 
Всичко това се завива с пекарско фолио и се пече около 1 час на 200 градуса. 
   Отвива се фолиото и месото се изпича до приятна коричка, като няколко пъти се полива с получения в тавата сос.

сряда, 3 юни 2015 г.

ПЛЕТЕНИЦА С ШУНКА

Това е един интересен начин за приготвяне на месеница в съчетание с шунка.
Предложението е ефектно и е добра идея за закуска на гости.

ПРОДУКТИ:
тесто
шунка
олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото можете да замесите така, както вие желаете.
Разточвате го на  кора и върху нея нареждате тънко нарязана шунка.
Навивате на стегнато руло, което поставяте в намазнена тава.
Нарежете го на кръгчета, дебели около 1, 5 см, но не до края.
Всяко едно кръгче се изтегля внимателно и последователно в двете посоки така, както се вижда на снимката.
Плетеницата се оставя да втаса и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко порозовяване.
Изважда се и се намазва с олио.

Покрийте с кърпа, ако искате печивото да е меко, а ако ли не- оставете го така до леко охлаждане.

май 2015 г

вторник, 19 май 2015 г.

ГОЛЯМА САРМА

Никаква философия няма в нея.
Правите си каймата като за обикновени сарми, разстилате зелеви листа по намазнена кексова форма, слагате плънката, загръщате краищата на листата или нареждате други, поръсвате с олио и печете във фурната на 200 градуса.
Аз се страхувах да не я препека, но е видимо, че е могло още.

19 май 2015 г

събота, 2 май 2015 г.

НЕСЕБЪРСКА САЛАТА

Състои се от маринован пангасиус, кисели краставички, пресен кромид, маслини, лимон и свеж магданоз.

ЧЕСНОВО- МЛЕЧНИ ТИКВИЧКИ НА КУБЧЕТА

А защо на кубчета?
Защото така не се ангажирам да ги следя и обръщам. Просто ги бъркам на няколко пъти с решетъчната лъжица и те се изпържват равномерно от всички страни.
След това им слагам мляко със солчица, чесън и копър и те вече са готови за консумация.

2 май 2015 г

четвъртък, 2 април 2015 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА ЧОРБИЧКА С ЛАПАД, КИСЕЛЕЦ, КРОМИДЕНИ ПЕРЦА И ГРАХ

Обичам пролетта поради много причини. Едната от тях е, че в градината вече има зелени природни дадености, които аз обожавам. 
Време бе да си сваря една такава чорбичка и да си я сръбна с охота.