XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 2 ноември 2014 г.

сряда, 29 октомври 2014 г.

ЛЕСНА ПОГАЧИЦА

Тестото нека да е вашето любимо.
Ще ви покажа само начина на подредба, който ей така ми хрумна онзи ден на Димитровден.
Делите тестото на около 30 - 32 малки късчета и две по- големи.
Всяко парченце от тридесетте оформяте на топче, а топчето разплесквате на малка питка. Самите питки подреждате така, както виждате.
За средата: 
Усуквате един фитил от двете по- големи парчета тесто, който правите на охлювче и подбождате краищата му.
Това е.
Тестото втасва само един път и то в тавата, а не преди това.
След двойно увеличение на погачицата се помазва с жълтък , разбит с малко олио.
Пече се на 180 градуса около 40- 50 минути/ в зависимост от печката ви/ като на двадесетата минута питата се покрива с хартия или фолио, за да не загори отгоре.
26 октомври 2014 г

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ / ИЗВАРА/

Стара, много стара рецепта за пълнени чушчици! Толкова е стара, колкото е стар светът! И накрая се получават от вкусни по- вкусни!

Типично лятно ястие, приготвено с домашни, пресни и свежи чушки, набрани от градината. Здравословно е. Изпечено е на фурна без пържене и излишна мазнина. Предлагам ги в два варианта:
1. По- различното при тях е, че се отрязва част от самата чушка /по дължина/ и се почиства семето. Дръжките остават и самите чушки стават като лодки. А можете да премахнете всичко излишно. 
Поемат по- малко плънка, която пък не изтича по време на печенето.
Самата тя е само от яйца и сирене. Можете да ползвате сирене и извара в съотношение 1: 1, ако обичате извара и искате вашите чушки да са с по- лека плънка.
Пека ги в тава с незалепващо покритие без да наливам вода.
..................................................... ПРОДУКТИ за десетина средно големи чушки:
500- 600 г сирене / 300 г сирене и 300 г извара/ 3- 4 яйца/ в зависимост от тяхната големина/
сол на вкус- ако е необходимо
суха чубрица
черен пипер- по желание
Малко брашно за потапяне- ако готвите по втория вариант домати- ако наистина решите да готвите по същия вариант ....................................................... НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Смесвате натрошеното сирене / и извара, ако сте я предпочели и нея/с яйцата. Разбърквате леко. С получената смес пълните чушките.
Слагате ги в намазана с олио тава. Печете ги в загрята на 200 градуса фурна до готовност или до получаване на приятен загар на пълнежа .................................................................................................. 2. Традиционно пълнене:
Продуктите са същите с добавка на малко брашно за потапяне на отворите на чушките, които предварително почиствате от техните дръжки и семе.
Срязвате ги малко откъм върха, за да не се пукат при печенето, пълните ги, потапяте отворите им в брашното, редите ги в намазана с олио тава, наливате малко водичка и ги печете на 180 градуса до готовност.

По желание отгоре можете да наредите кръгчета домати.
По този начин изпечени те стават много сочни и безобразно вкусни.

23. 07. 2015 г

ПЪЛНЕН ШАРАН ВЪРХУ КАРТОФКИ

 У дома е задължителен за курбан или служба.

В случая плънката е от : 
1 каф. ч. ориз, 1 чушка, 1 глава кромид  лук, соев сос, пушена сурова наденица" Петрохан/ на парченца/, риган, черен пипер, 3 каф. ч. вода и 3- 4 с. л. олио

26 октомври 2014 г- Димитровден

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

ПИТА НА КОНЦИ

Тази вечер на моя трудолюбив съпруг омесих ПИТА НА КОНЦИ. 
И не е вярно, че хубавите пити стават само с прясно мляко. 
Аз ги меся ВИНАГИ  с кисело.

Нека да споделя начина на приготвяне: 
Тавата е с керамично покритие и е с диаметър 32 см. На дъното слагам пекарска хартия. Замесвам тесто от: 
1 кг брашно, 25 г жива мая, разтворена в 500 мл хладка вода. Добавям 1 яйце и 1 белтък, а жълтъка заделям за намазване. Слагам 1 с. л. сол и толкова захар, 4 с. л. олио и 4 с. л. кисело мляко. Оформям веднага. Така тестото е по- добро за моделиране. Самото оформяне е по ваше желание и виждане. Погачата втасва направена вече в тавата до двойно увеличение на обема и. След пълното втасване я мажа с жълтъка, смесен с малко олио. Пека я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути, като след 20- тата минута на нейното запичане я покривам с хартия, за да не загори отгоре. Изваждам я, мажа я с олио или масло и я покривам с мека кърпа да омекне.

сряда, 22 октомври 2014 г.

Есенна салата от ЧЕРВЕНА РЯПА, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО И МОРКОВИ

Дойде времето на вирусите и настинките. 
Трябва да засилим имунитета си и затова е редно да започнем консумацията на салати с тези есенни зеленчуци, които са си точно сезонни.
Няма по- полезно нещо от тях сега като не пренебрегваме зелето и карфиола.
Нека им се насладим.
19. 10. 2014 г

неделя, 19 октомври 2014 г.

АНГЕЛСКИ СЪЛЗИ

       Споделям с вас отрицателното ми мнение за тази " благина", чиято рецепта намерих в нета под няколко заглавия: чийзкейк " Ангелски сълзи", пай..., кейк..., сладкиш...
Първо- изобщо не заплака на фона на точното ми  изпълнение и второ- няма никакъв вкус или има някакъв блед... като на бишкоти.
Рецепта няма да пиша, защото втори път няма да го направя.
Ако вие решите- намерете я в нета.
Лично аз не препоръчвам сладкиша.

15. 10. 2014 г