С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
неделя, 2 ноември 2014 г.
КАРТОФИ С МАСЛО И КАШКАВАЛ НА МИКРОВЪЛНОВА
Това са едни поизостанали печени картофи на фурна, които освежих с масло, кашкавал, босилек и червен пипер.
Бутнах ги в микровълновата за 2 минути и стана мезенце за бяло винце.
1 ноември 2014 г
сряда, 29 октомври 2014 г.
ЛЕСНА ПОГАЧИЦА
Тестото нека да е вашето любимо.
Ще ви покажа само начина на подредба, който ей така ми хрумна онзи ден на Димитровден.
Делите тестото на около 30 - 32 малки късчета и две по- големи.
Всяко парченце от тридесетте оформяте на топче, а топчето разплесквате на малка питка. Самите питки подреждате така, както виждате.
За средата:
Усуквате един фитил от двете по- големи парчета тесто, който правите на охлювче и подбождате краищата му.
Това е.
Тестото втасва само един път и то в тавата, а не преди това.
След двойно увеличение на погачицата се помазва с жълтък , разбит с малко олио.
Пече се на 180 градуса около 40- 50 минути/ в зависимост от печката ви/ като на двадесетата минута питата се покрива с хартия или фолио, за да не загори отгоре.
26 октомври 2014 г
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ / ИЗВАРА/
Стара, много стара рецепта за пълнени чушчици! Толкова е стара, колкото е стар светът! И накрая се получават от вкусни по- вкусни!
Типично лятно ястие, приготвено с домашни, пресни и свежи чушки, набрани от градината. Здравословно е. Изпечено е на фурна без пържене и излишна мазнина. Предлагам ги в два варианта:
1. По- различното при тях е, че се отрязва част от самата чушка /по дължина/ и се почиства семето. Дръжките остават и самите чушки стават като лодки. А можете да премахнете всичко излишно.
Поемат по- малко плънка, която пък не изтича по време на печенето.
Типично лятно ястие, приготвено с домашни, пресни и свежи чушки, набрани от градината. Здравословно е. Изпечено е на фурна без пържене и излишна мазнина. Предлагам ги в два варианта:
1. По- различното при тях е, че се отрязва част от самата чушка /по дължина/ и се почиства семето. Дръжките остават и самите чушки стават като лодки. А можете да премахнете всичко излишно.
Самата тя е само от яйца и сирене.
Можете да ползвате сирене и извара в съотношение 1: 1, ако обичате извара и искате вашите чушки да са с по- лека плънка.
Пека ги в тава с незалепващо покритие без да наливам вода.
.....................................................
ПРОДУКТИ за десетина средно големи чушки:
500- 600 г сирене / 300 г сирене и 300 г извара/ 3- 4 яйца/ в зависимост от тяхната големина/
сол на вкус- ако е необходимо
суха чубрица
черен пипер- по желание
Малко брашно за потапяне- ако готвите по втория вариант домати- ако наистина решите да готвите по същия вариант ....................................................... НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Смесвате натрошеното сирене / и извара, ако сте я предпочели и нея/с яйцата. Разбърквате леко. С получената смес пълните чушките. Слагате ги в намазана с олио тава. Печете ги в загрята на 200 градуса фурна до готовност или до получаване на приятен загар на пълнежа .................................................................................................. 2. Традиционно пълнене:
Продуктите са същите с добавка на малко брашно за потапяне на отворите на чушките, които предварително почиствате от техните дръжки и семе. Срязвате ги малко откъм върха, за да не се пукат при печенето, пълните ги, потапяте отворите им в брашното, редите ги в намазана с олио тава, наливате малко водичка и ги печете на 180 градуса до готовност.
По желание отгоре можете да наредите кръгчета домати.
По този начин изпечени те стават много сочни и безобразно вкусни.
23. 07. 2015 г
500- 600 г сирене / 300 г сирене и 300 г извара/ 3- 4 яйца/ в зависимост от тяхната големина/
сол на вкус- ако е необходимо
суха чубрица
черен пипер- по желание
Малко брашно за потапяне- ако готвите по втория вариант домати- ако наистина решите да готвите по същия вариант ....................................................... НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Смесвате натрошеното сирене / и извара, ако сте я предпочели и нея/с яйцата. Разбърквате леко. С получената смес пълните чушките. Слагате ги в намазана с олио тава. Печете ги в загрята на 200 градуса фурна до готовност или до получаване на приятен загар на пълнежа .................................................................................................. 2. Традиционно пълнене:
Продуктите са същите с добавка на малко брашно за потапяне на отворите на чушките, които предварително почиствате от техните дръжки и семе. Срязвате ги малко откъм върха, за да не се пукат при печенето, пълните ги, потапяте отворите им в брашното, редите ги в намазана с олио тава, наливате малко водичка и ги печете на 180 градуса до готовност.
По желание отгоре можете да наредите кръгчета домати.
По този начин изпечени те стават много сочни и безобразно вкусни.
23. 07. 2015 г
ПЪЛНЕН ШАРАН ВЪРХУ КАРТОФКИ
У дома е задължителен за курбан или служба.
В случая плънката е от :
1 каф. ч. ориз, 1 чушка, 1 глава кромид лук, соев сос, пушена сурова наденица" Петрохан/ на парченца/, риган, черен пипер, 3 каф. ч. вода и 3- 4 с. л. олио
26 октомври 2014 г- Димитровден
26 октомври 2014 г- Димитровден
събота, 25 октомври 2014 г.
четвъртък, 23 октомври 2014 г.
ПИТА НА КОНЦИ
Тази вечер на моя трудолюбив съпруг омесих ПИТА НА КОНЦИ.
И не е
вярно, че хубавите пити стават само с прясно мляко.
Аз ги меся ВИНАГИ с
кисело.
Нека да споделя начина на приготвяне:
Тавата е с
керамично покритие и е с диаметър 32 см. На дъното слагам пекарска
хартия. Замесвам тесто от:
1 кг брашно, 25 г жива мая, разтворена в
500 мл хладка вода. Добавям 1 яйце и 1 белтък, а жълтъка заделям за
намазване. Слагам 1 с. л. сол и толкова захар, 4 с. л. олио и 4 с. л.
кисело мляко. Оформям веднага. Така
тестото е по- добро за моделиране. Самото оформяне е по ваше желание и
виждане. Погачата втасва направена вече в тавата до двойно увеличение на
обема и. След пълното втасване я мажа с жълтъка, смесен с малко олио.
Пека я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 50
минути, като след 20- тата минута на нейното запичане я покривам с
хартия, за да не загори отгоре. Изваждам я, мажа я с олио или масло и я
покривам с мека кърпа да омекне.
сряда, 22 октомври 2014 г.
Есенна салата от ЧЕРВЕНА РЯПА, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО И МОРКОВИ
Дойде времето на вирусите и настинките.
Трябва да засилим имунитета си и затова е редно да започнем консумацията на салати с тези есенни зеленчуци, които са си точно сезонни.
Няма по- полезно нещо от тях сега като не пренебрегваме зелето и карфиола.
Нека им се насладим.
19. 10. 2014 г
неделя, 19 октомври 2014 г.
АНГЕЛСКИ СЪЛЗИ
Споделям с вас отрицателното ми мнение за тази " благина", чиято рецепта намерих в нета под няколко заглавия: чийзкейк " Ангелски сълзи", пай..., кейк..., сладкиш...
Първо- изобщо не заплака на фона на точното ми изпълнение и второ- няма никакъв вкус или има някакъв блед... като на бишкоти.
Първо- изобщо не заплака на фона на точното ми изпълнение и второ- няма никакъв вкус или има някакъв блед... като на бишкоти.
Рецепта няма да пиша, защото втори път няма да го направя.
Ако вие решите- намерете я в нета.
Лично аз не препоръчвам сладкиша.
15. 10. 2014 г
Абонамент за:
Коментари (Atom)




















