XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЯХНИЯ С ФАСУЛ " ЧЕРНО ОКО"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 26 ноември 2021 г.

ЯХНИЯ С ФАСУЛ " ЧЕРНО ОКО"

Фасулът "Черно око "е характерен за екзотичните страни, но може да се отглежда и у нас.

Аз го сея в градината, готвя го и се наслаждаваме на вкусна яхния, приготвена с него.

По форма той прилича на белия боб, но е доста по- дребен и на самите зрънца има черно кръгче, откъдето идва  и името му.

Вкусът му наподобява този на лещата, а отчасти и на боб, затова у дома го наричаме 

БОБ- ЛЕЩА.


ПРОДУКТИ:

1 ч. ч. фасул Черно око

1 глава кромид лук

1 морков

1 свежа чушка

1 домат

3 с. л. олио

млян черен пипер

чубрица

шепа магданоз

1 литър  гореща вода

оцет и чесън- по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В сгорещеното олио запържваме нарязаните на дребно лук и чушка.

Слагаме и настъргания  морков.

Посоляваме с малко сол.

След около 3 минути добавяме нарязания домат.

Наливаме  водата, а след това изсипваме и измития боб.

Овкусяваме го с черния  пипер и чубрицата.

Солим го отново на вкус.

Варим го до готовност, а накрая слагаме и нарязания магданоз.

По желание го сервираме  с оцет и счукан чесън.



3 коментара:

  1. Много вкусно се получи по Вашата рецепта нашата вечеря.Аз открих днес Вашия блог и реших да опитам нещо от Вашата кухня.Благодаря и не спирайте да пишете.Много позитивен е блогът.��

    ОтговорИзтриване
  2. От сърце Ви благодаря! Винаги, когато имам време, публикувам. Здраве и весели празници Ви желая!

    ОтговорИзтриване