XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КЛАСИЧЕСКИ КРЕМ КАРАМЕЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 12 август 2021 г.

КЛАСИЧЕСКИ КРЕМ КАРАМЕЛ

    Нежният десерт, който присъства на трапезата ни години наред, но при който често бъркаме при неговото печене и го правим на шупли.

   Не, че не става вкусен, но да си признаем, че е по- приятно да го поднесем с гладка и нежна консистенция, за да бъде насладата от консумирането му пълна.

   Някога, когато бях дете, го правехме в тавата. Той ставаше шуплест, но го гребяхме с лъжиците и питахме за още...

   Но... Да вървим към днешната  рецепта :) .


ПРОДУКТИ за 6 порции:

За карамела:

6 с. л. захар

1 с. л. вода

За крема:

8 яйца

1 литър топло прясно мляко

1 и 1/ 2 ч. ч. захар

3 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В касерола стопяваме захарта с водата до получаване на карамел.

Вземаме огнеупорни купички и на дъното на всяка една веднага сипваме по 1 с. л. от него.

Приготвяме  яйчно- млечната смес  като разбием много добре с миксер яйцата със захарта.

Към тях  добавяме прясното мляко и ванилиите.

Разбъркваме  внимателно.

Готовата смес изливаме в  купичките, като внимаваме да не ги препълваме.

Печем крем карамела на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна в продължение на 70 минути.

Изваждаме го от фурната и го оставяме да се охлади напълно.

Слагаме го в хладилник, където престоява няколко часа, за да се стегне напълно.

Внимателно обръщаме купичките и изсипваме крема в десертна чиния.

При стриктно спазване на рецептата десертът става нежен и гладък без никакви шупли.

/ от архивите /


Няма коментари:

Публикуване на коментар