XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПУХКАВА ПИТА С МАСЛО, ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА И СУСАМ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 29 септември 2017 г.

ПУХКАВА ПИТА С МАСЛО, ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА И СУСАМ

Рецептата е адаптирана от тук:

Меси се бързо и става много висока, делеща се, вкусна…
Аз промених малко указанията, защото не оставям тестото да втасва преди оформянето.
Също така не съм привърженик и  на предварителното активиране/ шупване/ на маята.
Меся, оформям и така едва тогава питата втасва.

ПРОДУКТИ за тестото:
800 г брашно + още 100 г за доомесване
42 г прясна мая
250 мл хладко прясно мляко
90 г заквасена сметана
125 мл олио
2 яйца и 1 белтък
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
За намазване:
40 г краве масло
100 г заквасена сметана
За намазване на суровата пита:
1 жълтък
1 с. л. олио
няколко капки прясно мляко
За поръсване:
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти  замесвам гладко тесто, което разделям на 8 равни части.

Оформям ги на топки и ги разточвам с размерите на голяма чиния.
Първата намазвам със сметана и върху нея полагам втората, която намазвам със стопено масло. Следва третата, намазана със сметана и т. н, докато се изчерпат всички .
Последната не намазвам с нищо.
Разточвам всички кори наведнъж с помощта на точилка. Те трябва да достигнат диаметър 30 см.
С помощна на остър нож ги разрязвам на 8 равни триъгълника.
Всеки един от тях навивам на кифличка, като започвам от широкия край.
Подреждам ги в тава с размер 28 см, намазвам ги с олио и оставям питата да втаса до двойно увеличение на обема и.
Непосредствено преди печене я намазвам с разбития жълтък, който предварително съм смесила с олиото и млякото.
Пека питата в предварително загрята на 180 г фурна като след 20- тата минута я покривам с хартия, за да не загори отгоре.
Изваждам я от фурната и тавата, намазвам я с олио и я покривам я с мека кърпа.
Остава така до нейното омекване и охлаждане.

Ще се насладите на една превъзходна пита- хем внушителна, хем пухкава и вкусна.




Няма коментари:

Публикуване на коментар