XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: АНТИГРИПНА ВИТАМИНОЗНА ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 10 януари 2017 г.

АНТИГРИПНА ВИТАМИНОЗНА ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА

Зима е. Прекрасна е, но на всеки ъгъл ни дебне вирусът на грипа.
 Профилактично се нуждаем от чай, плодове и топла храна, която по възможност да е домашно приготвена, по- течна и съдържаща повече зеленчуци.
Предлагам една витаминозна чорбичка, която ще зареди организма ви с топлина и енергия.
Задължително я подправям с куркума и джинджифил, които са изключително полезни за грипния сезон.


ПРОДУКТИ:
Не определям количества. Вие ще прецените от кой зеленчук колко да сложите в зависимост от вкусовите ви предпочитания и количеството на супата, което искате да получите.
Използвам всички възможни, за които мога да се сетя, но в случая са:
картофи
моркови
чушки
домат
парче зеле
парче червено цвекло
царевица
спанак
грах
зелен боб
кромид лук
чесън
Подправки:
 сол, черен пипер, куркума, джинджифил, чубрица, магданоз, целина
За лека запръжка:
2- 3 с. л. олио
Застройка:
1 жълтък
3- 4  с. л. кисело мляко
1 с. л. брашно
За овкусяване:
лимонена киселина и лимон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземам тенджера и в нея загрявам олиото.
Запържвам леко нарязаните лук, чесън, чушки, моркови и картофи.
Наливам вода и добавям нарязаните останали продукти.
Слагам куркума и сол и оставям супата да ври до своята готовност.
Доливам вода, ако е необходимо.
Съвсем накрая овкусявам с останалите подправки, с малко лимонена киселина и застройвам с разбитите продукти за застройка.
Сервирам с парче лимон .
Препоръка:
Можете да използвате и тиквичка, праз, лапад, коприва, броколи, карфиол и всичко останало, за което се сетите без значение пресни ли са или замразени зеленчуците.

Можете да си подлютите чорбичката или да я консумирате с люта чушка или чесън, които са мощни пазители от зимни вируси и настинки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар