Някога нашите баби са точили корите за баниците и са ги пекли на сач или на гьоза на черната
печка на дърва. Сега вече има такива кори в търговската мрежа и е грях, ако не
опитаме поне веднъж баница, приготвена с тях.
Тя става бързо и се отличава с
отлични вкусови качества и с много добра плътност.
Рецептата за тази баница е от позната жена, която
наскоро беше направила такава за един празник.
Много ми хареса и реших да я направя, но по мое
усмотрение намалих количеството на млякото и олиото.
Опитайте я и вие, няма да сгрешите.
А и днес е празникът СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ...
ПРОДУКТИ:
1 пакет кори на
сач / 3 броя, 350 г/
400 г сирене
6 яйца
1 ч. ч. кисело
мляко
1 каф. ч. олио
1 бакпулвер
1 каф. л. сол / в
случая е хималайска/
бучка краве масло
/ по желание/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред се приготвя плънката като към натрошеното
сирене се добавят яйцата, млякото, олиото, солта и бакпулверът. Разбърква се
леко, колкото да се смесят продуктите.
Корите се отварят
и върху всяка от тях се поръсва част от плънката.
Навиват се на
руло, което не трябва да е стегнато, а да остане въздух вътре в него.
Взема се тава с
диаметър 30- 32 см , чието дъно се намазва с олио.
Корите се навиват
една след друга „ на охлюв“ / на
спирали/.
Отгоре се поръсват
леко с олио.
По желание можете
да сложите и парченца масълце.
Баницата се пече в
предварително загрята на 200 градуса фурна до нормален загар на корите.
Аз я пека в
продължение на 30 минути, след което я покривам с хартия и я оставям да се
доизпече само на долен реотан за още 10 минути.
Печивото се
изважда от фурната и се оставя да се охлади.
Ако искате
хрупкави корички- не покривайте тавата с нищо. Желаете ли корите да са
омекнали, напръскайте я с малко вода и завийте баницата с мека кърпа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар