XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ВИТА БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ НА САЧ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 18 февруари 2018 г.

ВИТА БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ НА САЧ


Някога нашите баби са точили корите за баниците  и са ги пекли на сач или на гьоза на черната печка на дърва. Сега вече има такива кори в търговската мрежа и е грях, ако не опитаме поне веднъж баница, приготвена с тях. 
Тя става бързо и се отличава с отлични вкусови качества и с много добра плътност.
Рецептата за тази баница е от позната жена, която наскоро беше направила такава за един празник.
Много ми хареса и реших да я направя, но по мое усмотрение намалих количеството на млякото и олиото.
Опитайте я и вие, няма да сгрешите.
А и днес е празникът СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ...

ПРОДУКТИ:
1 пакет кори на сач / 3 броя, 350 г/
400 г сирене
6 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 каф. ч. олио
1 бакпулвер
1 каф. л. сол / в случая е хималайска/
бучка краве масло / по желание/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред  се приготвя плънката като към натрошеното сирене се добавят яйцата, млякото, олиото, солта и бакпулверът. Разбърква се леко, колкото да се смесят продуктите.
Корите се отварят и върху всяка от тях се поръсва част от плънката.
Навиват се на руло, което не трябва да е стегнато, а да остане въздух вътре в него.

Взема се тава с диаметър 30- 32 см , чието дъно се намазва с олио.
Корите се навиват една след  друга „ на охлюв“ / на спирали/.

Отгоре се поръсват леко с олио.
По желание можете да сложите и парченца масълце.

Баницата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до нормален загар на корите.
Аз я пека в продължение на 30 минути, след което я покривам с хартия и я оставям да се доизпече само на долен реотан за още 10 минути.
Печивото се изважда от фурната и се оставя да се охлади.

Ако искате хрупкави корички- не покривайте тавата с нищо. Желаете ли корите да са омекнали, напръскайте я с малко вода и завийте баницата с мека кърпа.


18.02.2018 Г- Сирни Заговезни

Няма коментари:

Публикуване на коментар