Лято е и все по- рядко слагаме на масата
месо. Или може би у дома е така.
По това време предпочитам да сложа в тавата
различни видове зеленчуци и да направя един запечен постен гювеч.
ПРОДУКТИ/ за 1 средно голяма тава/:
1 кг картофи
3 моркова
200 г грах
200 г зелен фасул
1 средно голяма
тиквичка
2 чушки
2 чушки
1 глава кромид лук
2- 3 домата
сол на вкус
чубрица
десетина зърна
черен пипер
4- 5 зърна бахар
1 дафинов лист
1 каф. ч. бяло
вино
1 каф. ч. вода
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят
и нарязват на филийки, морковите и чушките- на кръгчета, а лукът- на парчета.
Всички продукти се
слагат в тава, солят се на вкус,
овкусяват се с подправките и се
наливат олиото, водата и виното.
Всичко се
разбърква и се слага във фурна, загрята на 200 градуса.
Пече се до
омекване на зеленчуците и леко запичане на горния слой .
По време на готвенето гювечът се разбърква
веднъж, а след това тавата само се раздрусва на 2- 3 пъти.
Получава се едно
вкусно ястие, което можете да консумирате и топло, и студено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар