XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: УХАННИ ЧАЛМИЧКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 27 юни 2015 г.

УХАННИ ЧАЛМИЧКИ

 Меся ги от тестото, с което винаги правя погачи, защото е много сполучливо.
В случая от посоченото количество излизат 7 хлебчета.
ПРОДУКТИ:
400 г бяло брашно
200 мл хладка вода
15 г жива мая
1 белтък
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

За намазване на фитилите и тавата:
4 с. л. олио

За намазаване на хлебчетата преди печене:
1 жълтък и 1 с. л. олио

Ароматна смес за готовите чалмички:
2 с. л. стопено краве масло
2 скилидки чесън
2 листенца пресен босилек
шепа магданоз
щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се омесва тесто и се разделя на 7 топки.
Не подбърквам нищо предварително и не оставям да втасва.
От всяка топка се прави фитил, който се намазва с олио и се „ завръзва” на питка като чалма.
Готовите питки се нареждат на разстояние в намазана с олио по- голяма тава, за да не се слепят по време на печенето.
Оставят се да втасат до двойно увеличение на техния обем.
Мажат се с разбития с 1 с. л. олио жълтък.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути, като в последните 10 минути е желателно да ги покриете с хартия, за да не потъмнеят много отгоре.
Изваждат се и още горещи се помазват с ароматната смес, която се приготвя като смачкате на кашица чесъна с нарязания босилек и ги объркате с маслото, солта  и нарязания магданоз.
След около десетина минутки уханните  хлебчета са готови за консумация.

Да в е сладко!

27. 06. 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар