Меся ги от тестото, с което
винаги правя погачи, защото е много сполучливо.
В случая от посоченото количество
излизат 7 хлебчета.
ПРОДУКТИ:
400 г бяло брашно
200 мл хладка вода
15 г жива мая
1 белтък
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
За намазване на фитилите и тавата:
4 с. л. олио
За намазаване на хлебчетата преди печене:
1 жълтък и 1 с. л.
олио
Ароматна смес за готовите чалмички:
2 с. л. стопено краве
масло
2 скилидки чесън
2 листенца пресен
босилек
шепа магданоз
щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти се омесва тесто и се разделя на 7 топки.
Не подбърквам нищо
предварително и не оставям да втасва.
От всяка топка се
прави фитил, който се намазва с олио и се „ завръзва” на питка като чалма.
Готовите питки се
нареждат на разстояние в намазана с олио по- голяма тава, за да не се слепят по
време на печенето.
Оставят се да втасат
до двойно увеличение на техния обем.
Мажат се с разбития с
1 с. л. олио жълтък.
Пекат се в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути,
като в последните 10 минути е желателно да ги покриете с хартия, за да не
потъмнеят много отгоре.
Изваждат се и още
горещи се помазват с ароматната смес, която се приготвя като смачкате на кашица
чесъна с нарязания босилек и ги объркате с маслото, солта и нарязания магданоз.
След около десетина
минутки уханните хлебчета са готови за
консумация.
Да в е сладко!
27. 06. 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар