XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 4 август 2012 г.

ПАНИРАНО УХАННО КИСЕЛО МЛЯКО


Може да прозвучи странно да панираш кисело мляко, но е факт и става много вкусно. Можете да го ползвате като универсално мезе, тъй като самото овкусено мляко е подходящо за ракийката, а пък панировката- за чашата вино или биричка. Единственото  условие при изпълнението на рецептата е млякото да е много добре изцедено. Всичко останало става много, ама много лесно.
ПРОДУКТИ за 1 порция:
1 кофичка истинско кисело мляко / по възможност домашно квасено/
2 скилидки чесън
сол на вкус
свеж  копър

ЗА ПАНИРОВКАТА:
2 яйца
брашно с неопределено количество, но достатъчно за получаване на гъста каша
малко бира
малко черен пипер
щипка сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Млякото се изцежда в продължение на 3 часа, за да остане много гъсто.
С мокри ръце се оформя топчица от него, която се потапя в панировката, която пък приготвяме от добре разбитите посочени продукти за нея.

 Млякото се пържи  за кратко до готовност на палачинковата  обвивка и задължително в обилно количество олио.
За всяко следващо млечно топче ръцете се топят в купа с хладка вода.
След изваждане и според Вашите предпочитания панираното мляко можете да наредите върху салфетка или кухненска хартия, която да поеме част от мазнината.



Ами… това е цялата философия или както казват моите ученици:
„ ЛЕСНО И ЧУДЕСНО! „ :)

И като препоръка към читателите на моя блог-
Пригответе си това панирано млечно чудо и очаровайте гостите си, които е възможно дори и да не подозират, че киселото мляко може да се обработва термично и то точно по този начин, а  след това оберете овациите :).

м. юни 2012 г

неделя, 29 юли 2012 г.

ТИКВИЧКИ НА ФУРНА С ЛУК, ДОМАТИ И КАШКАВАЛ


Рецептата е в изпълнение на съпруга ми. 
Получава се невероятно вкусно ястие. Още по- вкусно е, когато е престояло в хладилника поне 10 часа.
ПРОДУКТИ:
2 тиквички
3 големи домата
100 г сирене
50- 100 г кашкавал
1 глава кромид лук
3- 4 скилидки чесън
сол – на вкус
босилек
бял пипер
магданоз
2 + 2 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките се нарязват на кръгчета и се осоляват.
Вземате тава и я намазвате с 2 с. л. олио.
Редите половината тиквички, върху тях натрошавате сиренето и поръсвате с босилек.
Върху тях редите втората половина от тиквичките.
....................................................................
В тенджерка сипвате останалите 2 с. л. олио и в него запържвате нарязаните на ситно кромид лук и чесън за около минутка.
Слагате настърганите домати и ги запържвате з  около 3- 4 минути.
Подправяте с босилек и бял пипер.
Изсипвате доматената  смес върху тиквичките и печете ястието в предварително нагорещена фурна на 200 градуса в продължение на около 40 минути.
Извадете го от фурната и го поръсете с настъргания кашкавал.
Допечете ястието до неговото разтапяне.
Поръсете го с нарязан пресен магданоз и го оставете да се охлади.
Изключително подходящо е за летния сезон.
ЮЛИ 2012 г







вторник, 24 юли 2012 г.

КАРТОФИ СОТЕ


Ако се чудите какво да направите по- бързичко за вечерното винце или биричка, ей ви на тези картофки. Соте или не- не знам какви са, но са вкусни. Идеята си взех от  рецептата  за тях, поместена в книгата „ Лакомник”. С промени, разбира се, иначе няма да съм аз J.

ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
3 с. л. масло
сол
магданоз
щипка червен пипер/ като бонус от мен/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам картофите , оставям ги да се охладят, обелвам ги и ги нарязвам на едри кубчета. Запържвам нарязания на ситно лук в маслото, след което слагам и картофите. Запържвам  ги леко, изсипвам ги в чиния и ги поръсвам с нарязан магданоз и червения пипер.
Консумират се топли, защото все пак са с краве масло, а  знаете, че то се стяга и се губи истинския вкус на всичко, което приготвяме с него.
Можете да ги използвате за гарнитура, а защо не  и за основно ястие.
 20 юли 2012 Г

понеделник, 16 юли 2012 г.

ПОГАЧИЦА ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДЕТЕНЦЕ :)


СОДЕНИ ПИТКИ


НОВОГОДИШНАТА ПИТА 2011


ЗИМНА ПИТА- специално за клането на Грухчо :)


ЯЙЧЕНА ПОГАЧА " ОХЛЮВ"


ДВУЕТАЖНА ПИТА /ЗА КОЛЕДНОТО ТЪРЖЕСТВО НА ІІ а КЛАС/


КОЛЕДЕН КРАВАЙ 2011 Г