XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИТКА- СИРЕНКА С ШАРЕНА СОЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 20 септември 2024 г.

ПИТКА- СИРЕНКА С ШАРЕНА СОЛ

Изключително вкусна, пухкава и ароматна сиренка, която се приготвя много, много бързо.
ПРОДУКТИ: За тестото: 300 г бяло брашно 130 мл хладка вода 20 г прясна мая 2 с. л. кисело мляко 2 с. л. олио 1 ч. л. сол 1 ч. л. захар За гарниране: 100 г зряло сирене 1 яйце 3 с. л. олио шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: От посочените продукти замесваме меко, но нелепнещо тесто. Оставяме го да втаса до двойно увеличение на обема му. Намесваме го леко и го слагаме в намазана с олио тава с диаметър 26- 28 см. Разпъваме го, поръсваме го с натрошеното сирене и го приплескваме леко с ръка. Поръсваме с шарена сол.
Заливаме питката с разбитото с олиото яйце. Оставяме я отново да втасва за около 30 минути.
Печем сиренката в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути. Покриваме я с хартия и продължаваме печенето още 10 минути. Изваждаме я, завиваме я с мека кърпа и я оставяме така да си „ почине”.
Консумираме я топла, но не гореща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар