XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: УШМАР

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

понеделник, 20 септември 2021 г.

УШМАР

Ушмарът е автентичен родопски специалитет, който се прави с много масло и кашкавал.

За неговото приготвяне са използва царевично брашно, а не царевичен грис.


ПРОДУКТИ:

1 каф. ч. ситно смляно царевично брашно

2 каф. ч. вода

125 г качествено краве масло

200 г добре узрял кашкавал

сол- на вкус

червен пипер- по желание


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В тенджера стопяваме маслото и в него запържваме царевичното брашно, докато започне леко да променя цветя си.

Наливаме водата и бъркаме непрекъснато до отделяне на брашнената смес от стените на съда.

Слагаме нарязания на парчета кашкавал.

Бъркаме ушмара, докато започне да се влачи на конци.


Поднасяме го топъл и по желание го поръсваме с обикновен или пушен червен пипер.

Този вид ястие ни пренася в Родопите, където от години наред хората там го приготвят и му се любуват.

август 2021 г

1 коментар: