XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 3 август 2019 г.

ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ

В интернет ми попаднаха редица рецепти за тази пица, но аз / разбира се/ си направих моя компилация.
Толкова е вкусна и лека, че дори е по- добър вариант за консумация през лятото, отколкото традиционната пица.

ПРОДУКТИ:
За блата:
1 средно голяма тиквичка
1- 2 яйца
100 кашкавал
1 голяма скилидка чесън
риган
сол
За гарниране на пицата:
3 домата + 2 с. л. олио, щипка сол, щипка захар, 2 листенца свеж босилек
1/ 2  малка глава кромид лук
1 чушка
100 колбас или шунка
50 г кашкавал
10 маслини
1 с. л. с връх безглутеново брашно, в случая оризово/ по желание/
черен пипер
риган


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргваме тиквичката на ситно ренде, посоляваме я, оставяме я 5 минути да се отдели течността от нея, слагаме я в тензух и я  изстискваме много добре.
Правим смес от настърганата тиквичка, яйцата , настъргания на едро кашкавал, наситнения чесън, ригана и брашното.
Разстиламе я в тавичка с диаметър 28 см.
Вариант 1: Покрита много добре с пекарска хартия.
Вариант 2: В леко намазнена тава с незалепващо покритие / за мен по- добрият вариант/
Заглаждаме я добре с ръка и печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути.

Изваждаме я и я намазваме с доматено пюре, което сме приготвили от обелените и настъргани домати, изварени със солта и захарта, сгъстени с олиото  и овкусени с босилека.

Отгоре гарнираме пицата с нарязаните посочени продукти , но без кашкавала.
Поръсваме с риган и смлян черен пипер.


Печенето продължава още 10 минути, след което нареждаме и кашкавала и доизпичаме в продължение на още 5 минути .
Изваждаме я от фурната и я оставяме да се поохлади, за да не се счупи блатът при изваждането на печивото в друг съд.

Сервираме пицата  в голяма чиния и я поднасяме на порции леко топла.

3 август 2019 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар