XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Март 2015

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 21 март 2015 г.

МАРУЛЕНА САЛАТА С РИБА ТОН


Време е за вечерната съботна разпивка.
Като за начало МАРУЛЕНА САЛАТА С РИБА ТОН. Ииииии.... то е ясно още какво smile emoticon


Салатата включва още: домати, краставици и царевица.


петък, 20 март 2015 г.

ЗАПЕЧЕНИ ЛОЗОВИ САРМИ ПО ДОБРУДЖАНСКИ С ВКУС НА БАНИЦА

Предлагам ви много вкусни лозови сармички, приготвени по по- различен начин от обичайните с ориз. Рецептата научих от моята сестра, която пък разбрала за нея от нейна позната- добруджанка. 
Приготвени по начина, по който ще ви опиша, те придобиват вкуса и лекото хрупкане на баница със сирене :).
ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 40 броя:
крехки лозови листа / аз ползвам бланширани и замразени във фризера/

За плънката:
1 ч. ч. ориз
2 яйца
150 г натрошено сирене
1 каф. л. черен пипер
щипка босилек
 / спокойно можете да го замените с харесвана от вас подправка/
4- 5 с. л. олио- за намазване на тавата и поръсване на сармичките преди печене

За заливка:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесвам посочените продукти и правя плънката.
Оризът е предварително сварен и отцеден, а можете даже и да го промиете със студена вода.
Завивам сармите и ги нареждам в намазана с олио тава.
Поръсвам ги и отгоре с него.
Правя лека заливка от яйцата и млякото.
Поливам ги частично и ги пека в умерено гореща фурна до получаване на приятен  загар.


Рецептата е чудесна и подходяща най- вече за вегетарианци, защото сармичките са вкусни, а освен това и засищат. Аз не съм , но ги обожавам.

Никак не е лошо,  ако влязат в комбинация с бира или чаша бяло винце .

понеделник, 9 март 2015 г.

СКУМРИЯ НА ФУРНА С БЯЛО ВИНО И АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ



Напоследък  у дома все повече се предпочита печената , а не пържената риба.
Предлагам вариант за лека вечеря.

ПРОДУКТИ:
замразена скумрия
чесън
червен пипер
черен пипер
розмарин или друга ваша любима суха подправка
малко бяло вино
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Рибата се почиства и се нарязва на шайби. Всяка една от тях се разтваря и в нея се поставят нарязани чеснови скилидки. Поръсва се с посочените подправки. 
Шайбите се завиват. 
Редят се в намазан с олио съд. Отгоре се поръсват с олио и червен пипер.
Около тях се налива малко бяло винце.
Можете да я изпечете в йена, в тава под фолио, а защо не и в плик.

събота, 7 март 2015 г.

ЗИМНА САЛАТА


ИМПРОВИЗИРАНА ЗИМНА САЛАТА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Ракиеното време се задава със страшна сила. 
Нека го посрещнем с тази салатка. 
Като добавка- царевица, маслини, печени чушки, кисели краставички и майонеза.

вторник, 3 март 2015 г.

БИРЕН БЮРЕК

Видя ли рецепта и името Елза Стоянова съм сигурна, че нещата ще се получат.
Този апетитен бюрек е по нейна идея. 
Вчера го правих за първи път и определено се хареса.
Даже го носих на гости.
Благодаря ти , Елзи, за сполучливата рецепта.
Направих малки промени, но като цяло е такъв, какъвто ти го описваш.
ПРОДУКТИ:
500 г кори за баница
500 г кайма смес
3 малки глави кромид лук
около 200 г пушено месце
3- 4 с. л. олио
подправки: сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, джоджен
4 яйца
250 мл бира
още малко олио - за намазване на тавата и за поръсване върху суровия бюрек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В олиото запържвам нарязания лук, а след него и каймата. 
Пържа до омекване и изпаряване на водата. 
Овкусявам с подправките. 
Слагам нарязаното пушено месо, разбърквам и отстранявам от котлона. 
Оставям сместа да се охлади.
През това време в  купа разбивам яйцата с малко сол и в тях изсипвам бирата. 
Разбърквам добре.
Вземам правоъгълна тава с размер като размера на корите. Намазвам я с мазнина.
Първата кора поливам с част от яйчената смес, разнасям я добре с четчица и отгоре ръся от солената плънка. 
Процедирам по същия начин до изчерпване на материала.
Най- отгоре, върху последната кора, поливам с останалата яйчена смес и поръсвам с олио.
Пека бюрека в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40- 45 минути.
Изваждам го, оставям го леко да се отпусне, нарязвам го и го сервирам.

2 март 2015 г