XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ВЕЛИКДЕНСКА КОЗУНАЧЕНА КОРОНА С ЛИМОНОВИ РЕЗАНКИ И ОРЕХИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 18 април 2014 г.

ВЕЛИКДЕНСКА КОЗУНАЧЕНА КОРОНА С ЛИМОНОВИ РЕЗАНКИ И ОРЕХИ


                                                                  

                                                                     ПРОДУКТИ:

За тестото:
3 яйца
160 г захар
1 ч. ч. прясно мляко/ 200 мл/
50 мл олио
50 г свинска мас
1 капачка ракия/ 1 с. л./
сокът от 1/ 2 лимон
6 г сол
2 ванилии
до 650 г брашно

За декорация:
2/ 3 кутия лимонови резанки + останалата 1/ 3 от тях за дооформяне след печене
ядките на 10 ореха

Глазурен сироп за намазване на козунака преди печене :
2 с. л. прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. мед
1 с. л. олио
1 ванилия

олио- за намазване на разточеното тесто и формата, в която ще пека козунака
захар- за поръсване на козунака


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа с капак изсипвам хладкото мляко. В него слагам натрошената мая, 1 с. л. захар и 5 с. л. брашно. Разбърквам с дървена лъжица и затварям купата. Оставям сместа така за 10- 15 минути.
В дълбока купа слагам 600 г пресято брашно и в него изсипвам шупналата маяна смес. Добавям яйцата, захарта, олиото, размекнатата мас, ракията ,лимоновия сок, солта и ванилиите. Започвам да бъркам с ръка, а след това  с останалото брашно намесвам до получаване на меко, но нелепкаво тесто. Има вероятност то да не поеме цялото количество брашно, тъй като в рецептата се дава бройка на яйцата, а не техния грамаж. 
Лично аз никога не замесвам твърдо тесто, защото тогава козунакът не става пухкав и на конци.
Готовото тесто прибирам в леко набрашнена купа, захлупвам я с капак и я слагам в загрята на 50 градуса фурна. Там козуначеното тесто втасва в продължение на 30 минути. 
Изваждам го, намесвам го набързо и го разточвам на правоъгълник с дебелина 1- 1, 5 см. 
Намазвам го с олио и го разрязвам по дължина на три ленти еднакви ленти. 
Налагам ги една върху друга и ги разрязвам на еднакви парчета по 6- 7 см. 
Намазвам формата, в която ще пека козунака, вземам всяко едно тройно наложено парче и ги нареждам едно до друго, изправени нагоре. Несиметрично набождам лимоновите резанки, нарязани наполовина и ореховите ядки като най- добре е те да са четвъртинки.
Сварявам сиропа, охлаждам го малко и с него намазвам обилно козунака. Поръсвам обилно със захар и го оставям отново във фурната, която отново е загрята на 50 градуса. 

След 30 минути престой превключвам фурната на 180  градуса и пека така докато боцна с дървено шишче и по него не залепне нищо. По някое време върху козунака слагам парче фолио, за да не загори коричката.
Изваждам го, в получените прорези подпъхвам останалите резанки, оставям го малко да се отпусне и поохлади и внимателно го изваждам от формата.
Завивам козуначената корона с мека кърпа и след като се отпусне напълно я консумираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар