Взех идеята от рецептата за зелена пица на моята виртуална позната Елисавета
Бъчварова.
Много ти благодаря, Ели! :)
Нейното си беше пица, но аз промених малко от продуктите, не разделих
тестото в две тави, защото исках да се получи нещо по- дебеличко, което да
държи ситка на съпруга ми :).
Знаете, че обожавам зелениите и нямаше как да не се върна към рецептата, която
жената ми сподели още през лятото. Тогава не я изпълних, защото в двора вече ги
нямаше тези треволяци, но сега е бол от подобни и затова дойде ред и на нея :).
А вчерашното денонощие ми бе толкова мъчително, безсънно и тежко, че
имах нужда да се откъсна от случилото се
и да се отдам на моето хоби.
А пък и нямахме нищо за храна.
Започна ли да готвя- забравям за всичко останало…
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. олио
20 г жива мая
50 мл хладка вода
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
ЗА ГАРНИРАНЕ:
300 г лапад
1 ч. ч. натрошено
сирене
1/ 2 ч. ч. извара
1 ч. ч. кисело мляко
2 с. л. брашно
щипка- две сол
150 г кашкавал
олио- за намазване на
тавата
// Умората ми е била факт. Сега виждам, че на снимките липсва олиото, че даже изварата и кашкавалът :( //
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти замесих меко тесто, което оставих да втаса до двойно увеличение на
обема му.
През това време
приготвих гарнировката по следния начин:
1. Почистих лапада от дебелите жилки, нарязах го и го
бланширах за кратко в солена вода. Промих го в гевгир под течаща вода, за да не
почернее.
2. Разбърках млякото
със солта и брашното.
Тестото вече бе втасало.
Разточих го на питка
върху набрашнен плот, която прехвърлих в намазана с олио тава/ най- голямата,
която имам/. Върху нея разхвърлях изцедения лапад.
Отгоре разпределих почти
равномерно сиренето и изварата, полях с млечната смес и поръсих с настъргания
кашкавал.
Изпекох пирога в предварително загрята на 200 г фурна в продължение
точно на 30 минути. Вие не се доверявайте чак толкоз, защото всяка фурна пече
различно. Готовността проверявайте с клечка за зъби и с това, че кашкавалът
вече е започнал леко да кафенее. Съобразявайте се с вашата печка, за да не ме
търсите после и да ми кажете: „ Ти ни излъга и нищо не ни се получи! „
Печивото оставих под
мека кърпа около 15 минути, за да си почине , нарязах го и го хапнахме с по
чаша- две биричка, а съпругът ми каза: „
Това нещо е много, ама много вкусно! „ Ох, то него, ако го питате, 99
процента от храната, която приготвяме, му е все вкусна J.
Дай Боже
да е жив и здрав и все така да се радва и наслаждава!
От сърце му го желая!
Не мога да си представя, че има мъже, които се
мръщят на храната, отбутват подправките в нея, търсят друго да ядат, все
недоволстват и мърморят, че това или онова не им харесва. Чувала съм подобни
отзиви от техните съпруги, но лично на
мен такова нещо не ми е познато.
Опазил ме Господ от
подобни беди!!! :)
........................................................
2 април 2013 г
Изглежда вкусно, Марги! Харесва ми, леко и приятно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, не е толкова тежко, но за вечеря не е най- подходящото. Ама пусто нали се сетих за него и нямаше връщане назад :).
ОтговорИзтриване