XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: декември 2012

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 23 декември 2012 г.

ШУПЛА


     Дали е по Белишки, по Велинградски, по Бански, по  Разложки- все е шупла. Нямам намерение да изяснявам произхода и, но да я направя отново- със сигурност. За първи път това вкусно печиво видях от моя   виртуален приятел Николай Даскалов.
Благодаря за тази нова закуска, която вече влезе и в моята кухня!
 Тя е много бърза за изпълнение и с тази вкусна и уханна на масълце шупличка  можете да очаровате внезапните ви гости . Подходяща е за закуска, а защо не и за следобедна чаша винце, биричка…?!!
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
5 с. олио

1 равна каф. л. сол
1 равна каф. л. сода за хляб
50 мл вода
100 г брашно
За поръсване:
150 г сирене
За помазване:
краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със солта. Продължих разбиването като към тях изсипах  последователно млякото, олиото и накрая водата. Добавих брашното,  в което предварително смесих содата.
Получи се тесто по- гъсто от това за палачинки. В намазнена тава с диаметър 28 см  излях  гъстата каша и отгоре върху нея натроших  сиренето. 
Изпекох шуплата в предварително загрята фурна на 180 градуса  в продължение на 25  минути. Извадих я , помазах я с маслото и я върнах за допичане още 5 минути.
Сочна / мокра/ вкусотийка е, така да знаете :).

22 декември 2012 г

неделя, 2 декември 2012 г.

ОРЕХОВКИТЕ ОТ МИНАЛОТО

Помните ли онези хрупкави и вкусни ореховки от миналото? Обръщам се към всички, които са около моя 70- ти набор, а към останалите апелирам да си ги направят :).

В стария тефтер съм писала така:
 На 1 белтък се слагат 6 с. лъжици с връх кристална захар или това са 100 г, няколко зрънца лимонена киселина и 1/ 2  ч. ч. смлени или ситно накълцани орехи.
Нищо друго не пише.
 Някога като дете така записвах рецептите без никакви обяснения, защото нататък знаех какво да правя :)/ време за рекламааа:)/.

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 Започвате да биете белтъците със захарта като за целувки . По време на разбиването слагате и  лимонената киселина. Орехите се добавят чрез леко бъркане с дървена лъжица при готовност/ сняг/ на белтъчната смес. Изсипвам ги с чаена лъжичка върху хартия, намазана с малко олио, а сега вече има пекарска хартия, която не ще мазане с нищо. Пека ги на не повече от 130 градуса до получаване на лек загар.
ноември 2012 г