XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: РАМАЗАН ПИТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 16 август 2016 г.

РАМАЗАН ПИТА

Харесвам турската кухня и с интерес приготвям някои техни кулинарни предложения.
В случая ми допадна тази питка и я омесих.
Става бавничко, за нея трябва повечко време и търпение, но пък си заслужава чакането.

ПРОДУКТИ:
10 г прясна мая
250 г  брашно
60 мл хладко прясно мляко
60 мл хладка вода
1 каф. л. сол
3 каф. л. олио

За намазване:
1 жълтък
1 с. л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в млякото и водата.
Добавя се половината количество брашно.
Сместа се разбърква добре и се оставя да се активира в продължение на 15 минути или до двойно увеличение на обема и.
Съдът се захлупва с капак и се слага в хладилник за 5- 6 часа, а може и за 1 нощ.
Изважда се и се оставя да се отпусне за около 2 часа.
Към тази смес  се добавят останалото брашно, солта и олиото.
Омесва се тесто, което  се слага в купа и се захлупва.
Оставя се да втаса до двойно увеличение на обема му.
От него се оформя пита, която се слага в малка тавичка, застлана с пекарска хартия.
Разстила се добре, а краищата се издърпват с помощта на лъжица към стените на тавата, подобно на блат за пица.
Питката се оставя да втаса още 30 минути и се намазва с жълтъка, който предварително е смесен с водата.
С остър нож се правят  дълбоки хоризонтални и вертикални линии върху тестото/подобно на квадрати/.

Питата се поръсва със сусам, а може и с други семенца по ваш избор.
Поставя се на най-ниското ниво на предварително загрята на 250°С фурна и се пече в продължение на 15- 20 минути или докато коричката стане златиста.

Питката се сервира топличка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар