Преди няколко дни оплевих ягодовата
градинка, а в нея една свежа и сочна тученицааа….
Как да я изхвърля при все, че толкова много
я обичам и знам колко е полезна за организма ни.
Ааааааа, сега май доста хора ще ме нахокат заради консумацията на тоя бурен, ама аз няма да им обърна внимание :).
Направих оглед на двора, набрах домашни продукти
и радостна тръгнах да направя тази лека зеленчукова мусака.
Добавих и куркума и джинджифил и си я нарекох
екзотична.
ПРОДУКТИ:
400 г почистена и
измита тученица/ със стебълцата/
2 малки тиквички
2 глави кромид лук
2 чушки
1 домат
2 моркова
500 г картофи
4- 5 скилидки
чесън
4- 5 с. л. олио
1 ч. ч. вода
хималайска сол
черен пипер
чубрица
щипка куркума
щипка сух джинджифил
За заливката:
3- 4 яйца
1 ч. ч. кисело
мляко
малко сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В горещото олио се
задушават нарязаните на дребно лук , чесънчета и чушки.
Слага се малко
сол.
Добавят се
нарязаните на кубчета моркови, картофи, тиквички и домати.
Следва да се сложи и нарязаната тученица.
Десетина минути
след това се овкусяват с посочените подправки, слага се още сол, налива се
водата и ястието се изсипва в тава, която се поставя във фурна.
Там то се пече
до извиране на течността.
Полива се с
разбитите яйца, млякото и малко солчица и се връща във фурната за допичане на
заливката.
Мусаката остава
там до получаване на приятна коричка.
След малко
охлаждане се нарязва и се поднася на порции , поръсени с наситнен магданоз.
…………………………………………
Не се опасявайте
от наличието на джинджифила, защото той
придава много хубав вкус, стига да не е в голямо количество.
Няма коментари:
Публикуване на коментар