XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ШОКОЛАДОВА ТОРТА- ІІ ВИД

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 28 декември 2015 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА- ІІ ВИД

Тя е по рецепта на шоколадовата торта- І вид, но 
направих  леки промени  и по този начин тя стана много по- сочна.
Няма да съм аз, ако не го направя с която и да било рецепта J.
ПРОМЕНИ:
Не ползвах желатин, леко сиропирах блатовете и в крема добавих малко лимонов сок.


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
180 г брашно
275  г захар
60 г  какао (ползвам на д- р Йоткер, защото е много по- тъмно и наситено)
8 г сода
10 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140 мл гъст айран / мляко и вода 50 на 50/
75 мл олио
140 мл прясно и горещо по- гъсто кафе /видът му нека да е по вкуса ви/
СИРОП :
1 каф. ч. леко карамелизирана захар
1 непълна ч. ч. вода

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
300 мл + 100 мл течна подсладена сметана
150 г шоколад (100 г черен и  50 г млечен)
1 каф. ч. захар
няколко капки лимонов сок

ПРОДУКТИ ЗА ШОКОЛАДОВАТА ЗАЛИВКА:
150 г шоколад (100 г черен и  50 г млечен)
100 мл течна подсладена сметана
1 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:
Загрявам фурната на 180 градуса .
С миксер разбивам яйцата със солта и захарта. 
Добавям олиото, айряна и кафето.
Следват какаото и брашното, в което предварително съм смесила набухвателите.
  Готовата смес изливам в предварително покрита с намазнена пекарска хартия разкопчаваща  форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Моята е с диаметър 22 см.
Изпече се за около 40 минути. 
Готовността му пробвам с дървено шишче – то трябва  да излиза сухо.
Готовият блат се оставя  да се охлади напълно (няколко часа), след това се разрязва с остър и дълъг нож или с конец на три части .

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
100 мл сметана се загрява почти до завиране и в нея се добавя начупеният шоколад. 
Оставя се така около 1 минута и с дървена лъжица се разбърква до хомогенна смес. 
Отделно се разбиват с миксер до готовност 300 мл сметана със захарта и лимоновия сок.
Към нея се добавя поизстиналата шоколадова смес при непрекъснато бъркане.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ГАНАША  И СГЛОБКА:
Нареждането на тортата е както следва:
-         блат / леко сиропиран с охладения сироп/
-         крем
-         блат / леко сиропиран/
-         крем
-         блат/ леко сиропиран/
- крем / измазва се цялата торта/
Приготвената дотук торта се оставя в хладилника да стегне поне 2 часа.
Приготвяне на глазурата: 
На водна баня се загряват останалите 100 мл сметана  почти до завиране, отстранява се от котлона и в нея се начупва шоколадът. Добавя се олиото.
Бърка се до разтопяване.
 С по- голямата част от сместа се залива тортата. 
Останалото се прибира в хладилника, за да стегне за около 15 минути и с него след това да правите украса.
Аз го разбърквам добре, изсипвам го в найлоново пликче, отрязвам връхчето  и " пиша" върху глазурата на тортата.

Можете да декорирате с каквото пожелаете.
Хубаво е тортата да устои добре и да се разреже и сервира на следващия ден. 
Така направих аз.
    Да ви е благо!

25. 12. 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар