XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПРОПИТА ТИКВЕНКА за Бъдни вечер

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 27 декември 2011 г.

ПРОПИТА ТИКВЕНКА за Бъдни вечер

Някъде бях чела, че някои сиропират и баница с тиква. А защо не, след като се сиропира баница със сирене, баница с халва, баница с локум....?!! Направих я, сиропирах я и определено ни хареса много. Критерии за това са щерката и таткото, които не обичат нищо с тиква :).

Тази тиквенка приготвих специално за трапезата на Бъдни вечер.

ПРОДУКТИ:
12 кори за баница/ в случая са фини на Белла/

ЗА ПЛЪНКАТА:
- 6 ч. ч. настъргана тиква / ненатъпкани/ или като грамаж това са около 800 гр
- 1 каф. ч. захар
- 1 ч. л. канела/ можете да сложите и повече, но у нас не се харесва особено канелата и затова сложих само толкова/
 - олио:
-         към тиквата - броят на супените лъжици олио е равен на броя на чашите с тиквата
-         2 с. л. за напръскване на корите
-         2 с. л. загрято олио за поливане върху готовата тиквенка
ЗА СИРОПА:
-         1 ч. ч. захар
-         1 ч. чаша вода
-         2 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сгорещих 6 с. л. олио и в него за около 5 минутки само запържих тиквата.
Отстраних я от котлона и в нея изсипах захарта и канелата.
Разбърках сместа добре.
Разделих корите по две или казано накратко- направих 6 двойни.
От първата двойка кори взех едната , наръсих я с олио и върху нея наложих втората.
Поръсих от тиквената плънка, навих двойната кора на руло и я поставих в намазана с олио тава.

Същата бе процедурата и с останалите пет, които подредих една до друга.
Нарязах ги на едри парчета, които поръсих с двете лъжици загрято олио.

Изпекох тиквенката в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на лек загар.
Докато тя се печеше, сварих сиропа и го оставих да се охлажда.
Изпече се тиквената благина, извадих я, изчаках я да поизстине,но не съвсем и я полях със студения захарен сироп.
Завих тиквенката с фолио за печене, за да се задуши добре и за да може да пропие сиропа добре в нея. Оставих десерта на студено цяла нощ, а на сутринта го отвих и .. ето я пропитата тиквенка J.
Мисля си, че и с орехи ще стане много вкусна и затова можете да пробвате J.

23. 12. 2011 г

2 коментара:

  1. Марги здравей , аз съм от Стара Загора започнахме да пробваме твойте рецепти тук моето семейство трябва да ти кажа че и като готвач също имаш светло бъдеще , до сега сме пробвали 7,8 от твоите рецепти и сме очаровани от вкус и красотата на поднасяне , ПОЗДРАВЛЕНИЯ ако имаш още рецепти публикувай МЕРСИ

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Иване, и на теб, и на цялото ти семейство! Един ден, ако ме изгонят от работа, ще се захвана с готварството. Е, ще представям евтини и прости / достъпни/ блюда, но смятам, че с тях ще успея да нахраня хората :). Може да не е нещо изискано, но чиниите ще са пълни с храна, приготвена от качествени продукти. Гответе и не се притеснявайте и ако има нещо- питайте. Поздрави- Марги :)

    ОтговорИзтриване