XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 26 декември 2013 г.

ПАЧА



Какво е НОВА ГОДИНА без
СВИНСКА ПАЧА
Свинската пача, която ухае на чесън!
Рецептата за нея и начина и на приготвяне научих от моята свекърва/ лека и пръст/, която приготвяше на сина си или НА МОЯ СЪПРУГ :). 
Това е типичната пача на северняците, в която не се слага нищо друго, освен месо и подправки. Чувам, че някъде добавяли моркови, варени яйца, желатин… При нас не е така- ние я приготвяме чиста и не позволяваме на допълнителните продукти да променят онзи истински натурален вкус на едно умерено подправено с билкови аромати свинско месо.
Та… тя е такова мезенце в тежките студени зимни дни, че…
Хайде да я приготвим! Започваме! :)

ПРОДУКТИ:
Свински уши
Свински крачета
Свински опашки
Сол на вкус
Чесън
Черен пипер
Червен пипер
Вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ушите, крачетата и опашките се сваряват в солена вода / количеството и трябва да покрие месото/ в тенджера под налягане за около 1 час.
Сварените вече продукти се обезкостяват и месцето се нарязва на парчета.
Бульонът заедно с месото се слага отново на котлона и се оставя да кипне.
Овкусете с повечко нарязан на ситно чесън, черен и малко червен пипер.
Всичко това се изсипва в купа или някаква форма и се оставя така няколко часа на студено докато стегне и се желира.
Пачата се обръща и се сервира студена и нарязана на парчета.
Друго не слагам, защото / напомням/ това е традиционната рецепта за ЧИСТА пача.
Правила съм и със застройка, но така вкусът на свинското е по- истински.
Това е БАШ ПАЧАТА! :)

петък, 13 декември 2013 г.

ГЮВЕЧЕ С ЧУШКА, КАШКАВАЛ И ВИТА ШУНКА



Лесно и апетитно нещо.
 Редиш набързо, печеш за минутки и обядът или вечерята са готови.

ПРОДУКТИ :
печени чушки
вита шунка
кашкавал
сирене
яйца
олио/ масло
подправки- по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазвам гювечетата с олио или слагам на дъното парченце масло.
 „ Облепвам го” с парчета от чушки. Слагам шунката, а след нея и кашкавала. 
Натрошавам сиренето, чуквам 1 яйце и поръсвам с подправки. 
Пека в микровълновата 2 минути и ястието е готово.

вторник, 10 декември 2013 г.

РОШКОВЦИ



Научих ги от Пепи Стоева и затова от сърце и благодаря.
Приготвят се бързо и са изключително ефектни и вкусни. Препоръчвам ги. Промених само количеството на продуктите.
ПРОДУКТИ:
 150- 200 г картофи
150 г кашкавал
150 г кисели краставички
150 г шунка
1 яйце
малко сол

За паниране:
3 яйца
галета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят, разрязват се на 4 и се сваряват до готовност. Намачкват се. Посоляват се на вкус и към тях се добавят нарязаните на кубчета краставички и шунка. Кашкавалът се настъргва. Омесват се с яйцето.
Правят се топки, които се потапят в разбитите яйца. Следва овалване в галета.
Пържат се в повече мазнина до златист загар.
Не е необходимо да ги обръщате, те сами си го правят :).
Получават се над 30 броя.

петък, 22 ноември 2013 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ РЪЧЕН ХЛЯБ



Толкова са вкусни  пълнозърнестите хлебчета …
Този е поредният, който ме очарова с консистенция, плътност, вкус и аромат.
Пък със сиренце и масълце как стават нещата- няма да обяснявам :).

ПРОДУКТИ:
250 г пълнозърнесто брашно
250 г бяло брашно
2 с. л. ленено брашно
1- 2 с. л. семена по ваш избор
250 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 с. л. олио
1 с. л. захар
1 непълна с. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвате тесто от посочените продукти.
Оставяте го да втаса на стайна температура. Намесвате тестото, оформяте хлебчето, поръсвате го с брашно, правите му разрези, слагате го в набрашнена или намазана тава и го оставяте така до увеличаване на обема му. 
Изпичате го в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Изваждате го, покривате го с мека кърпа и след около 30 минути е той готов за консумация.

БЛАНШИРАНИ КАРТОФИ НА ФУРНА

Вкусни са като  пържените, може да се каже, че и повече. 
Няма да говоря за бързина на приготвяне и икономия на мазнина.
 Даже са малко по- здравословни, защото все пак не се пържат.
Просто купувате пакет бланширани картофи от магазина, посолявате ги, поръсвате ги с олио и ги изпичате във фурната до желания загар.
По желание ги гарнирате с нещо или не.

сряда, 20 ноември 2013 г.

КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЗАДУШЕНИ В ПЛИК

картофи
чушки
грах
моркови
девесил
мащерка
черен пипер
олио

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ СЪС СЕМЕНА

  20 г жива мая
320 мл вода
2 с. л. олио
1 с. л. захар
1 непълна с. л. хималайска сол
250 г пълнозърнесто брашно
250 г типово брашно
2 с. л. натрошено ленено семе
2 с. л. поръска за хляб- сусамово, маково, ленено семе
2 с. л.белено слънчогледово семе

вторник, 19 ноември 2013 г.

ЗАДУШЕНИ ГЪБИ В МАСЪЛЦЕ

Това е една прекрасна белтъчна храна, която те насища и в същото време ти дава малко калории.
Приготвянето им е елементарно.

ПРОДУКТИ:
гъби
масло
хималайска сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязаните на филийки гъби се задушават под капак в маслото и солта.
Към края на тяхното приготвяне, когато водичката им се изпари, те се отхлупват и се оставят леко да се запържат
13 ноември 2013 г



ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ С 4 ВИДА БРАШНО

250 г пълнозърнесто брашно
150 г типово брашно
100 г царевично брашно
2 с. л. ленено брашно
20 г жива мая
2 с. л. олио
1 с. л. захар
1 непълна с. л. хималайска сол

неделя, 17 ноември 2013 г.

ХЛЯБЪТ ОТ МИНАЛОТО ИЛИ ХЛЯБ С КВАС

Били са по- здрави от нас нашите прародители и родители. Да, но не ги е мързяло. Едва ли са били по- малко натоварени от нас, та са готвели и месели всеки ден и са консумирали единствено и само домашна храна?!? Вярно е, че не са имали избор, но нека си признаем, че са били изключително трудолюбиви.
Та... става въпрос за този хляб- здравословен и вкусен. 
Той се меси с квас, който става готов за 4- 5 дни. Аз го правя за 5, за да съм сигурна, че няма да имам провали. Никаква философия не е неговото приготвяне, въпрос на желание и търпение е всичко. В хляба няма мая, няма консерванти, няма нищо притеснително. А знаем, че и маята вече се отрича и няма суперлативи за нея.
И да си дойдем на думата, която сме подхванали:


За хлебния квас:
100 г брашно
1- 2  с.л. пшеничени трици или както баба казваше” житни”
/ аз го правя и с пълнозърнесто брашно/
чиста  вода от кладенец или  извор, която да не е хлорирана- нейното количество да е  толкова, че при забъркването на кваса, тестото да е с гъстота като на кексовото.
Брашно и вода- за добавяне през дните, в които ще се кваси  закваската
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КВАС:
В  купа и задължително с дървена лъжица разбърквам продуктите за кваса. Оставям сместа  на стайна температура за около 24 часа, в което време започва естествената ферментация. Завивам купата с мека и лека кърпа. Разбърквам  няколко пъти.
На другия ден по същото време, в което съм го забъркала, добавям шепа брашно и мъничко водичка, за да го „ съживя” и обновя процеса на ферментация.
На третия ден слагам  още шепа брашно и малко вода. Разбърквам отново и оставям купата покрита. На четвъртия ден- също и на петия ден пак така.
 Явно е образуването на мехурчета/ балончета/и сместа леко закиселява.
Квасецът вече е  готов. 
С половината от него плюс 1 с. л. захар, 1 с. л. оцет, непълна супена лъжица сол и 700 г брашно замесвам пита. Добавям и 350 мл вода. 
Оформям я, слагам я в намазана с олио тава и я оставям  да втасва, а това днес продължи 4 часа. 
Изпекох я в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар на горната кора.
17 ноември 2013 г