Обикновено приготвям само ПИЛЕ ФРИКАСЕ, но вчера имах гъби. Бяха уж за гъбена супа, а в последните мигове преди да ги сложа да се готвят, отидоха в тенджерата за тази манджа.
Тъкмих колет за студентката, която по принцип яде почти всичко, но има предпочитания за нейни си любими неща. Напълно разбираемо- магаре без пепел не се въргаля :).
Умувах и за пилешкото -на каша ли да го направя, с ориз ли, с какво ли и... хайде хоп... ЕТО ТАКА!
бялото месо на замразено пиле
250 г печурки
2 с. л. олио за тяхното задушаване
За соса:
3 - 4 с. л. брашно
част от бульона, в който е вряло месото
2 жълтъка
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус
черен пипер
целина- много подходяща за фрикасето
3 с. л олио
20 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам месото и го оставям да се отцеди и изстине.
Най- напред в тенджера задушавам гъбите в посоченото количество олио и леко посолени до момента, в който те започнат да се пържат.
Изваждам ги от нея, слагам другото олио и запържвам брашното в него.
Разреждам с пилешкия бульон като количеството определям в зависимост от това колко ще искам да ми е гъста манджата. В случая сложих малко, защото щерката рече: "Без много сос! :)".
Оставям соса да поври десетина минути.
Застройвам го с двата разбити жълтъка с киселото мляко, слагам и разбърквам в него маслото, овкусявам го с черния пипер и добавям накъсаното на парчета месо, заедно с гъбите.
Разбърквам отново добре и оставям ястието да " клокне".
Поръсвам " манджорното" с целина и сервирам, но първо / в случая/ ПЪЛНЯ БУРКАНА ЗА СОФИЯ и ... то комай остана само колкото за снимката :).
02. 02. 2012 г
Хеййййй....Марги, обичам да си похапвам в твоята кухня! Така обичам пиле - фрикасе! Напомня ми на детските години! Моето майче ми го приготвяше с голяма любов!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много настроение през почивните дни и те прегръщам силно!