XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ФОРИКОЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 2 февруари 2023 г.

ФОРИКОЛ

НАЦИОНАЛНО НОРВЕЖКО ЯСТИЕ С ОВНЕШКО И ЗЕЛЕ

То датира от 19 век.

През 1927 година е обявено за Национално.

Има си свой ден и се приготвя за гости в последния четвъртък на месец септември.

ПРОДУКТИ:

1 кг овнешко месо- цяло парче с кост

1 средно голяма зелка

/ зелето по принцип трябва да е прясно, но успешно можете да го замените и с кисело/

4 с. л. брашно

400 мл зеленчуков бульон

1 с. л. черен пипер на зърна

сол

олио- за намазване на съда

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме зелето на четири части.

Посоляваме го и го слагаме в намазнен гювеч с капак.

Посоляваме и месото. Слагаме и него в гювеча, но по средата.

Добавяме черния пипер.

Заливаме с бульона, който предварително сме разтворили във водата,  заедно с брашното.

Включваме фурната и в нея слагаме съда.

Печем  ястието на 180 градуса в продължение на около 3 часа.

Ястието Форикол по традиция се поднася  с цели варени картофи и домашно приготвена бира.


декември 2022 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар