XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МОМЧИЛОВСКО ГЪРНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 20 ноември 2021 г.

МОМЧИЛОВСКО ГЪРНЕ

 Автентично българско ястие, характерно за Варненския район.

От древни времена се приготвя в с. Момчилово  и задължително  се спазват  две  важни  условия:  

1. Да съдържа  телешки джолан  

2. Да се изпече  в  глинен съд


ПРОДУКТИ:

1 кг телешки джолан

250 г печурки

500 г картофи

500 кромид лук

6 глави чесън

2 моркова

1 каф. ч. нарязани домати

1 каф. ч. бяло вино

1 каф. ч. олио

1 шепа нарязан магданоз

2 шепи нарязана целина

5 зърна бахар

1 ч. л. млян черен пипер

сол- на вкус

 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Обезкостяваме джолана и го нарязваме на едри кубчета.

Картофите,  лука, морковите и гъбите  нарязваме на 4 части.

Главите чесън изчистваме само от външните люспи.

Слагаме всички продукти и подправки в глинен съд.

Разбъркваме ги добре, захлупваме съда с капак и го слагаме в студена фурна.

Включваме я на максимални градуси и печем ястието в продължение на 30 минути.

Намаляваме температурата на 150 градуса и оставяме ястието да се пече така в продължение на 2 часа.

Сервираме го с чаша домашно винце.

………………………..

/ Рецептата е от книгата“ 303 РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ от българската национална кухня“ 1983 г/

Няма коментари:

Публикуване на коментар