Просеникът се знае и помни от северняците от незапомнени времена.
Аз съм го наследила от мама и го правя в различни варианти- съвсем прост и обикновен, със сирене, само с праз, само с шарена сол, със сланинка или пръжки/ джумерки/, но в случая направих нов вариант- с кромид лучец, домашна сланинка и шарена солчица.
Колко вкусни и незабравими биха били тези мини просеничета могат да кажат само тези, които приготвят този вид печиво, а останалите ще разберете, ако си подготвите
продуктите и го врътнете ей така, както сега ще ви кажа :)
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 каф. ч. кисело
мляко
1/ 2 каф. ч. олио
2 каф. ч. царевично
брашно
1 каф. ч. бяло брашно
1/ 3 глава кромид лук
или 1/ 3 стрък праз
1 каф. л. сода
1 ч. л. оцет
1 к. л. сол
1 парче домашна сланина
2 щипки шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер
разбиваме яйцата със солта.
Добавяме млякото,
олиото , оцета, нарязания на ситно лук и 1 щипка от шарената сол.
Изсипваме царевичното брашно, а след него и бялото, в
което предварително сме размесили содата.
Разпределяме сместа във форма за мъфини, чиито гнезда предварително сме намазали с
олио.
Отгоре нареждаме парченца сланинка, предварително поръсени с
втората щипка шарената сол.
Печем просеничетата в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение
на около 20 минути.
Ако спазвате всичко написано, те ще станат много вкусни и
пухкави.
Повярвайте, че много
хора дори не са опитвали това уникално автентично печиво, но знайте, че си заслужава да се
опита.
Успех в приготвянето
му!
7 февруари 2020 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар