XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: АРОМАТНА ПЪСТРА МИЛИНКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 4 февруари 2020 г.

АРОМАТНА ПЪСТРА МИЛИНКА


  Пухкава месеница, съчетала в себе си аромата на свежа градинска подправка, чесън и сиренце.
Топло изпечена,  тя успешно ще  събере семейството  ви около трапезата в студените  зимни дни.


ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 600 г бяло брашно
250 г хладка вода
20 г жива мая
2 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар

За намазване на тестените късчета:
4 с. олио или зехтин /или комбинация от двата вида мазнина/
3 скилидки чесън
шепа нарязан магданоз

За поръска и заливка:
150 г сирене
2 жълтъка
1 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, разтворената във водата мая, олиото, млякото, белтъците, солта и захарта замесваме меко, но нелепнещо тесто.
С помощта на кухненска ножица го нарязваме на различни по вид късчета.

Слагаме ги в  тава съвсем безразборно и без никакъв ред, като предварително ги мажем леко със смес от олио/ зехтин/ , пасирания чесън и наситнения магданоз.

Отгоре ги поръсваме с натрошеното сирене и ги намазваме с жълтъчената смес.

Оставяме милинката да втаса на стайна температура до двойно увеличение на обема и.
Печем  я в продължение на 15 минути в предварително загрята на 180  градуса фурна, след което я покриваме с хартия и печенето продължава още 25 минути.
Изваждаме я , оставяме я да се поотпусне и поохлади и я поднасяме с чаша чай, айрян, пък що не и с вино. :) 

м. януари 2020 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар