Отдавна и се канех, но все си мислех, че
няма да ми допадне на вкус, че няма да я харесат и останалите, а после трябва
да я ям сама, че да не я хвърлям. Мина доста време и вчера си рекох, че е време
да я направя. Честно да си кажа- пристъпих с голямо недоверие към нея. Прочетох
5- 6 варианта на рецептата за морковена торта в интернет и накрая си
стиковах нещо, което видях през моя поглед.
В
крайна сметка се получи много лека тортичка, ухаеща на портокалови корички.
Препоръчвам я за тези, които не държат от тортата им на всяка цена да се лее шоколад.
ПРОДУКТИ:
200 г моркови
130 мл олио
4 яйца
220 г захар
100 орехови ядки
1 бакпулвер
1 каф. л. сода
щипка сол
2 ванилии
1 каф. л. смес за
меденки / канела, джинджифил, кардамон/- ако ви допадат тези аромати
корите на 2 големи портокала
50 мл портокалов
сок
250 г брашно
За крема:
400 г заквасена
сметана
2 кутии от 150 г
крем сирене за мазане/ Крема сирене/
7 равни с. л. пудра захар
За
декорация:
1/ 2 морков
3 с. л. захар
50 мл вода
За поръсване:
шепа орехи
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват
със захарта с помощта на миксер.
Уредът се намалява
на ниска степен и към яйчената смес се добавя олиото, а след него настърганите
моркови и портокалови корички. След тях се слагат солта, ванилиите, сместа за
ароматизиране и портокаловия сок. Брашното е най- накрая, но то предварително трябва
да е смесено с двата вида набухватели. Него добавете лъжица по лъжица.
Слагат се и счуканите/
не смлени/ орехи и всичко това се разбърква добре.
Взема се
разкопчаваща форма за торта, дъното на която се покрива с пекарска хартия, а
стените и се намазват с малко олио. Размерът нека да е 26 см в диаметър.
Сместа се изсипва
в нея.
Изпича се в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Готовият блат се
оставя десетина минути във формата, за да се поотпусне, след което се изважда и
се поставя върху решетка /скаричка /. Остава там до пълното му охлаждане.
Внимателно се
разрязва на две с помощта на остър нож или конец. Лично аз режа с конец.
Кремът се приготвя
като се разбъркат на ръка сметаната, сиренето и захарта.
Морковите за
украсата се режат на кръгчета и с помощта на остро ножче се оформят като
цветенца. Сваряват се до омекване в захарен сироп, приготвен от водата и
захарта.
Следва сглобяването на тортата:
Едната половина от
блата се поставя в разкопчаващия ринг и се намазва с половината от крема.
Поставя се втората
част от блата и се намазва равномерно с останалия крем.
Отгоре са поръсва
с едро счуканите орехи и се украсява с парченцата моркови.
Тортата се оставя
в хладилник и там престоява поне 5- 6 часа, след което е готова за консумация.
Ще се насладите на
една много ароматна торта. Напомням, че не е сиропирана , но в никакъв случай
не е суха. Сочна е и предразполага към преяждане с нея.
Да ви е сладко!
6 май 2016 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар