XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СОЧНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 8 май 2017 г.

СОЧНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Много вкусна и сочна торта по идея на Ваня Джорджевич- една много добра кулинарка, на която сърдечно благодаря.


Необходими са 2 блата.
Ще посоча продуктите за 1 блат, а вие ще си ги удвоите.
3 яйца
6 с. л. захар / 100 г/
3 с. л. олио
3 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао
3 с. л. брашно
5 г бакпулвер

Продукти за крема:
300 г  шоколад за готвене 
/ аз сложих и млечен, защото нямах достатъчно от готварския/
300 г бял шоколад
500 мл сладкарска сметана
125 г качествено краве масло

Продукти за сиропа:
300 мл вода
7 с. л. захар
100 мл прясно мляко
1 с. л. какао


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред се приготвя кремът, за да може да се охлади и да се вмести добре в сглобяването на тортата.
Начупеният на малки парчета шоколад се слага заедно със сметаната в съд и се стопява  на водна баня при периодично бъркане. Към топлия ганаш се добавя и маслото.
Кремът се завива със стреч фолио и се оставя да се охлади.
Сместа за блата се приготвя като яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Добавя се олиото и прясното мляко, а накрая и брашното, лъжица по лъжица, но то трябва предварително да е смесено с бакпулвера и какаото.
Всичко това се разбърква добре с лъжица и се изсипва в разкопчаваща форма за торта с размер 24 см в диаметър, която предварително е застлана с пекарска хартия.
Блатът се изпича в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Същото се повтаря и за приготвянето  на втория блат.
В съд се кипва водата със захарта и към тях се добавят млякото и какаото.
Оставя се да ври 5 минути и се отстранява от котлона.
Идва време за сглобяване на тортата, но преди това двата блата трябва да се разрежат на две, за да се получат 4 платки.


Едната от тях се поставя в закопчаващата форма, сиропира се и се намазва с част от крема.
Следват:
2- ри блат
сиропиране
крем
3- ти блат
сиропиране
крем
4- ти блат
сиропиране
Не се намазва веднага с крем отгоре, а се оставя в хладилник за няколко часа.
Изваждаме я вече охладена и я намазваме  с предварително отделената  кремообразна смес / 4- 5 с. л./, която сме завили със стреч фолио и сме оставили  
 на стайна температура. 
Тортата се прибира отново в хладилник и там престоява още няколко часа.

Изважда се от формата, нарязва се на парчета, сервира се с усмивка и се консумира с удоволствие.





Декорирайте по ваше виждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар