XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА / турска кухня/

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 19 февруари 2017 г.

КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА / турска кухня/

 По принцип харесвам всичко от турската кухня, защото те наистина са големи кулинари. Доверих се и този път и не сгреших. За първи път варя такава супа и честно казано съм много очарована.  Мога да кажа, че приготвена по този начин, лещата има вкус на бобена яхния, защото в нея има джоджен, а не чесън и оцет.

ПРОДУКТИ:
250 г червена леща
2 картофа
3 моркова
1 глава кромид  лук
3 с. л. доматено пюре
сол на вкус
1 каф. л.  черен пипер
1 ч. л. червен пипер
щипка лют червен пипер
няколко листенца джоджен
5- 6 с. л. олио
100 г масло/ по желание/
около 2 литра вода


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взема се тенджера, изсипва се олиото в нея и  в него се запържват нарязаните на кубчета лук, картофи и моркови.  Добавя се и малко сол. Налива се водата и се оставя да заври. Слага се измитата леща и към нея се добавя доматеното пюре. Соли се на вкус. Лещата увира за около 15 минути, но супата се вари до омекване на картофите.

 Малко преди да се отстрани от котлона, тя  се овкусява с посочените подправки.
Оставя се малко да се поохлади и се пасира с пасатор.

При сервиране можете да я полеете със стопено масло.
Аз не пристъпих към него по обясними причини- за да не увеличавам калориите .
17. 02. 2017 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар