XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КЛАСИЧЕСКИ КРЕМ КАРАМЕЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 12 август 2021 г.

КЛАСИЧЕСКИ КРЕМ КАРАМЕЛ

    Нежният десерт, който присъства на трапезата ни години наред, но при който често бъркаме при неговото печене и го правим на шупли.

   Не, че не става вкусен, но да си признаем, че е по- приятно да го поднесем с гладка и нежна консистенция, за да бъде насладата от консумирането му пълна.

   Някога, когато бях дете, го правехме в тавата. Той ставаше шуплест, но го гребяхме с лъжиците и питахме за още...

   Но... Да вървим към днешната  рецепта :) .


ПРОДУКТИ за 6 порции:

За карамела:

6 с. л. захар

1 с. л. вода

За крема:

8 яйца

1 литър топло прясно мляко

1 и 1/ 2 ч. ч. захар

3 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В касерола стопяваме захарта с водата до получаване на карамел.

Вземаме огнеупорни купички и на дъното на всяка една веднага сипваме по 1 с. л. от него.

Приготвяме  яйчно- млечната смес  като разбием много добре с миксер яйцата със захарта.

Към тях  добавяме прясното мляко и ванилиите.

Разбъркваме  внимателно.

Готовата смес изливаме в  купичките, като внимаваме да не ги препълваме.

Печем крем карамела на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна в продължение на 70 минути.

Изваждаме го от фурната и го оставяме да се охлади напълно.

Слагаме го в хладилник, където престоява няколко часа, за да се стегне напълно.

Внимателно обръщаме купичките и изсипваме крема в десертна чиния.

При стриктно спазване на рецептата десертът става нежен и гладък без никакви шупли.

/ от архивите /


Няма коментари:

Публикуване на коментар