ТРИЛЕЧЕ е сладкиш
с три млека. Той е сиропиран , сочен, с
нежен млечен вкус. Изключително вкусна е комбинацията мляко и карамел, която е
налична в приготвянето на Tres
leches.
Приготвя се много лесно и определено заслужава внимание.
Винаги съм си мислела, че е традиционен турски сладкиш, но от
прочетеното разбирам, че го приготвят и в Албания, в Сърбия, в
Мексико, …
Срещнах доста рецепти коя от коя все различни.
Взех идеи оттук и там и си пригодих един мой начин на направа.
В крайна сметка това няма кой знае какво значение. По- важното е, че не
е за подминаване и лично за себе си аз съм убедена, че пак ще го приготвя,
защото може да стои няколко дни в хладилника.
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
4 яйца
200 г захар
125 г краве масло
2 с. л. олио
200 г брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
ПРОДУКТИ ЗА СИРОПА:
400 мл прясно мляко
400 мл течна сладкарска сметана
200 г захар
3 ванилии
ПРОДУКТИ ЗА КАРАМЕЛЕНАТА ЗАЛИВКА:
200 г захар
200 мл течна сладкарска сметана
30 г краве масло
За поръсване/ по желание/ : кокосови стърготини
За поръсване/ по желание/ : кокосови стърготини
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
БЛАТ: Яйцата и захарта се разбиват с миксер.
В тях се изсипва стопеното, но не вряло масло.
Лъжица по лъжица се слага брашното,
предварително пресято и смесено с бакпулвера.
Сместа, която е с кейкова консистенция, се
изсипва в леко намазана с олио тава, която е с незалепващо покритие и е с
размери 25/ 35 см.
Блатът се изпича в предварително загрята на
180 градуса фурна в продължение на 15 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да се
охлади напълно.
Започва се приготвянето на сиропът който се
получава като се сварят посочените количества мляко, сметана, захар и ванилии.
Охладения сладкиш наряваме на парчета и заливаме с горещия сироп.
Оставяме го да престои така поне 1 час на
стайна температура и го заливаме с карамелената смес, която приготвяме като на
фона на често бъркане сварим посочените продукти за нея .
След заливката сладкишът се оставя още 1 час
на стайна температура, а след това няколко часа в хладилник, за да устои .
Сервира се нарязан на парчета и задължително
студен.
От архивите: 5 юли 2017 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар