Зима е. Прекрасна е, но на всеки ъгъл ни дебне
вирусът на грипа.
Профилактично се нуждаем от чай, плодове и
топла храна, която по възможност да е домашно приготвена, по- течна и съдържаща
повече зеленчуци.
Предлагам една витаминозна чорбичка, която
ще зареди организма ви с топлина и енергия.
Задължително я подправям с куркума и
джинджифил, които са изключително полезни за грипния сезон.
ПРОДУКТИ:
Не определям
количества. Вие ще прецените от кой зеленчук колко да сложите в зависимост от
вкусовите ви предпочитания и количеството на супата, което искате да получите.
Използвам
всички възможни, за които мога да се сетя, но в случая са:
картофи
моркови
чушки
домат
парче зеле
парче червено
цвекло
царевица
спанак
грах
зелен боб
кромид лук
чесън
Подправки:
сол, черен пипер, куркума, джинджифил,
чубрица, магданоз, целина
За лека запръжка:
2- 3 с. л. олио
Застройка:
1 жълтък
3- 4 с. л. кисело мляко
1 с. л. брашно
За овкусяване:
лимонена киселина
и лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземам тенджера и
в нея загрявам олиото.
Запържвам леко
нарязаните лук, чесън, чушки, моркови и картофи.
Наливам вода и
добавям нарязаните останали продукти.
Слагам куркума и
сол и оставям супата да ври до своята готовност.
Доливам вода, ако
е необходимо.
Съвсем накрая
овкусявам с останалите подправки, с малко лимонена киселина и застройвам с
разбитите продукти за застройка.
Сервирам с парче
лимон .
Препоръка:
Можете да
използвате и тиквичка, праз, лапад, коприва, броколи, карфиол и всичко останало,
за което се сетите без значение пресни ли са или замразени зеленчуците.
Можете да си
подлютите чорбичката или да я консумирате с люта чушка или чесън, които са
мощни пазители от зимни вируси и настинки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар