Виждала съм да предлагат подобен фасул в кръчмичките, намиращи се край
манастирите, и вероятно затова неговото приготвяне се нарича ПО МАНАСТИРСКИ.
Стана ми интересно как се приготвя и затова се поразрових в нета,
където видях идеята за него.
Рецептата е
адаптирана оттук
Направих малки промени по мое виждане относно количеството на
продуктите.
ПРОДУКТИ:
500 г стар фасул
5 средно големи
глави кромид лук
2 дафинови листа
5- 6 зърна бахар
1 каф. л. млян
черен пипер
2 с. л. с връх брашно
100 мл олио
1 с. л. червен
пипер
2 щипки сух риган
щипка млян кимион
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бобът се кипва и
първата му вода се изхвърля.
Налива се нова и варенето продължава заедно с едната нарязана
на ситно глава лук, дафиновите листа, бахарът и черният пипер до пълно омекване, но не и развиране.
Не се слага сол,
за да уври по- бързо.
Изцежда се от
бобената вода и се оставя настрани.
Лукът се реже на
полумесеци и се запържва в олиото до златисто, добавят се червеният пипер и брашното,
разбъркват се и се залива с 500 мл от
водата на боба.
Добавя се и
прецеденият боб.
Осолява се на
вкус, овкусява се с останалите подправки
и се изсипва в по- голям глинен гювеч с
капак.
Ястието се слага в
студена фурна, след което се пече на 200 градуса до желано сгъстяване.
По желание можете да пуснете 3- 4 цели сухи люти чушлета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар