XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БОБ В ГЮВЕЧ ПО МАНАСТИРСКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 8 май 2016 г.

БОБ В ГЮВЕЧ ПО МАНАСТИРСКИ

Виждала съм да предлагат подобен фасул в кръчмичките, намиращи се край манастирите, и вероятно затова неговото приготвяне се нарича ПО МАНАСТИРСКИ.
Стана ми интересно как се приготвя и затова се поразрових в нета, където видях идеята за него.
Рецептата е адаптирана оттук
Направих малки промени по мое виждане относно количеството на продуктите.

ПРОДУКТИ:
500 г стар фасул
5 средно големи глави кромид лук
2  дафинови листа
5- 6  зърна бахар
1 каф. л. млян черен пипер
2 с. л. с връх брашно
100 мл олио
1 с. л. червен пипер
2 щипки сух  риган
щипка млян  кимион
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бобът се кипва и първата му вода се изхвърля.
Налива се нова  и варенето продължава заедно с едната нарязана на ситно глава лук, дафиновите листа, бахарът и черният  пипер до пълно омекване, но не и развиране.
Не се слага сол, за да уври по- бързо.

Изцежда се от бобената вода и се оставя настрани.
Лукът се реже на полумесеци и се запържва в олиото до златисто, добавят се червеният пипер и брашното, разбъркват  се и се залива с 500 мл от водата на боба.
Добавя се и прецеденият боб.


Осолява се на вкус, овкусява  се с останалите подправки и се изсипва в по- голям  глинен гювеч с капак.


Ястието се слага в студена фурна, след което се пече на 200 градуса  до желано сгъстяване.
По желание можете да пуснете 3- 4 цели сухи люти чушлета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар