XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МЕКИЦИ С ЯЙЦЕ И СИРЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 12 януари 2023 г.

МЕКИЦИ С ЯЙЦЕ И СИРЕНЕ

Мекиците на Северозапада!

Пораснах с тях.

 Все от тях  ни правеше мама, а аз продължих традицията след като влязох в дома на моя съпруг.

Стават много меки и са доста вкусни.

И до ден днешен са актуални и предпочитани от деца и възрастни.

ПРОДУКТИ за 16 броя:

250 г брашно

100 мл хладка вода

10 г жива мая

1 каф. л. сол

1 каф. л. захар

1 с. л. олио

1 с. л. кисело мляко

1 яйце

още малко брашно- за доомесване на тестото

За плънката:

1 яйце

150 г зряло сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята  разтваряме  във водата.

Смесваме я  с всички останали продукти.

Замесваме  умерено твърдо тесто, което  разточваме  на много тънка кора.

Ако все пак лепне, поръсваме  плота и самото тесто с брашно.

Нарязваме  на 16 квадрата.

Върху всеки един от тях  слагаме  по 1 ч. л. от плънката, която  приготвяме  от леко разбърканото яйце и натрошеното сирене.

Мекиците сгъваме  на две , а краищата им  притискаме  добре с пръсти или с вилица, за да не изтече плънката по време на пърженето.

Оставяме ги за  около 30 минути на стайна температура, за да втасат.

Пържим ги  в горещо олио на умерен котлон.

Консумираме ги топли като към тях  можем  да  добавим  още сиренце, шарена сол,  чаша винце за разгрявка  или  още нещо, за което се сетим.

/ от архивите/

Няма коментари:

Публикуване на коментар