XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЕКЛЕРОВА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 8 април 2021 г.

ЕКЛЕРОВА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Направих я с домашно приготвени еклери . 

Стана малко по- бавно, но пък си заслужаваше. 

Комбинацията между блат, крем , еклери и заливка направих сама- по мой вкус и виждане.

Тортата има привлекателен вид и приятен вкус.



                                                ПРОДУКТИ :

ЗА БЛАТА:

1 яйце

2/ 3 ч. ч. захар

1 каф. ч. кисело мляко

1 ч. ч. брашно

1 бакпулвер

80 г стопено краве масло

3 с. л. какао

ЗА КРЕМА НА ТОРТАТА:

3 жълтъка

300 мл прясно мляко

6 с. л. захар

50 г краве масло

2 с. л. брашно

200 г шоколад

200 г сметана

ЗА ЕКЛЕРИТЕ:

Тесто/ за 20 малки еклера/ :

200 мл вода

100 мл олио

щипка сол

200 г брашно

4 яйца

 Крем :

500 мл прясно мляко

2 яйца

6 с. л. захар

3 с. л. брашно

2 ванилии

100 мл течна сладкарска сметана

 

ЗА ЗАЛИВКАТА:

300 г натурален шоколад

50 г масло или 3 с. л. олио


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

БЛАТ:

Яйцето се разбива със захарта. Добавя се млякото и какаото, а след тях и пресятото с бакпулвера брашно. Накрая на тънка струя се изсипва и маслото. Бърка се до получаване на еднородна смес, която се изсипва в разкопчаваща форма с диаметър 22 см, която предварително е застлана с пекарска хартия.

Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.


КРЕМ:

Жълтъците се разбиват със захарта. Добавя се брашното и това се разрежда чрез бъркане  с млякото. Сварява се гъст крем . Отстранява се от огъня и още, докато е горещ, към него се прибавя начупеният шоколад и маслото. Бърка се до тяхното пълно стопяване.

Кремът се оставя да се охлади. Сметаната се разбива на сняг и се изсипва лъжица по лъжица към него. Обръща се много внимателно с помощта на дървета лъжица/ шпатула/ до получаване на хомогенна смес.

ЕКЛЕРИ:

В тенджерка се слагат да кипнат водата, олиото и солта. Съдът се сваля от котлона и към течността се добавя  енергично брашното. Бърка се до получаване на гладко и еластично тесто, което се отлепва от стените на тенджерката.  Тестото се връща обратно на котлона и се „ изпича” докато на дъното се получи бял пласт. Тестото се оставя да се охлади и към него едно по едно се прибавят яйцата. Бърка се бързо с дървена лъжица.


В покрита с пекарска хартия тава се шприцоват малки еклерчета. Можете да сипвате от тестото с помощта на лъжичка или пък да ги правите на гладки топчета като ги оформяте с мокри ръце.

Еклерите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до лек загар. По време на самото печене фурната не се отваря.


КРЕМЪТ ЗА ЕКЛЕРИТЕ се сварява от всички посочени продукти/ без сметаната/ така, както е описан начинът за приготвяне и варене  на крема за самата торта.

Като се охлади се смесва внимателно и леко с битата сметана.

С него се пълнят еклерите, които предварително се разрязват леко отстрани с остро ножче.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

Блатът се сиропира леко със захарен или карамелен сироп.

Отгоре се намазва с част от крема.

Редят се еклерите, но не съвсем плътно един до друг.

Покриват се отгоре и отстрани с останалия крем.

Така оформената торта се залива с шоколадовата глазура, която се приготвя като на водна баня се стопява шоколадът, заедно с маслото/ олиото/.

Украсата е по ваше желание.

..........................................................................

/ ОТ АРХИВИТЕ/

Няма коментари:

Публикуване на коментар