Видях го на няколко места в нет
пространството и ми грабна погледа.
След неговата направа установих,
че не е нещо нечувано и невиждано.
Наподобява някогашната домашна
торта с нишесте. С типично домашен вкус.
В общи линии ми хареса, защото е
пухкав, евтин, бърз и ефектен.
Промених част от нещата, за които
ще разберете по време на четенето на рецептата.
ПРОДУКТИ:
За блата:
3 големи яйца
1 ч. ч. захар
1/ 3 ч. ч. прясно
мляко/ 80 мл/
1/ 3 ч. ч. олио / 80
мл/
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно
3 с. л. какао
1 бакпулвер
2 ванилии
За крема:
2 пудинга „ Ванилия”
на Д- р Йоткер
900 мл мляко
/ По рецепта е 1 литър, но аз намалих количеството, за да се получи по-
гъст крем и да не тече при рязането/
30 г краве масло
/ Добавих си го от мен, защото обичам масления аромат/
какао- за поръсване
/Отново добавка от мен/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С миксер разбих много
добре яйцата със захарта.
В тях изсипах млякото
и олиото.
Добавих лъжица по
лъжица брашното, предварително смесено с какаото, ванилиите и бакпулвера.
Изсипах сместа в
намазнена и набрашнена правоъгълна тавичка. Моята бе с размери 20/ 30 см, но е
по- добре тя да е по- голяма, да речем 30/ 40 см, за да може сладкишът да се
оформи направо в нея, а при мен се наложи да извадя блата и да работя на
поднос.
Та... пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност или до суха клечка. Извадих блата от фурната и го изчаках да се поохлади. Извадих го от тавата.
След неговото пълно
охлаждане взех прибора, с който вадя семките на чушките, и направих дупки на
еднакво разстояние една от друга.
Получиха се едни мини
кексчета, наподобяващи коркови тапи.
Сварих пудинга по
указания на опаковката начин, но пак да доуточня- с 900 мл мляко, а не с 1
литър.
Единствената грешка,
която допуснах бе, че изчаках пудинга да изстине, а не трябваше. Някъде четох
така, но не. Така не става особено добре.
Трябва да се запълнят
дупките на блата веднага с горещия крем, иначе е трудно оформането и се разваля
гладката консистенция.
Запълних дупките и
останалия пудинг разпределих отгоре върху самия блат.
След това върху
пудинга направих на трохи внимателно „
корковите тапички” .
Най- отгоре поръсих с
какао.
Прибрах сладкиша в
хладилника за една нощ и на следващия ден го консумирахме.
Режеше се идеално без
никакви проблеми.
Някъде в рецептите
срещнах, че върху кексовите трохи се маже сметана, но аз не го направих така.
Оставих си нещата по-
постни.
20. 08. 2015 г