С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
неделя, 30 ноември 2025 г.
МЕСЕНО ПОДАРЪЧЕ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКИ
Чудесна идея за подарък, ако сте поканени на гости и се чудите какво да отнесете на домакините.
Повярвайте, че ще останат сто пъти по- доволни отколкото, ако им отнесете нещо купено.
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
500 г брашно
20 г жива мая
3 с. л. олио
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
около 200- 250 мл хладка вода
ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКИТЕ:
1- ва плънка:
150 г праз
1 каф. ч. ориз
1 прясна червена чушка
3 с. л. олио
червен пипер, джоджен и сол - на вкус
2- ра плънка:
250 г кайма
1 с. л. олио
черен пипер, чубрица и сол- на вкус
3- та плънка:
1 мъничка кисела зелка
червен пипер, пресен девесил и сол- на вкус
Оризова:
Сварих ориза, промих го със студена вода и го запържих с олиото и нарязания праз. Овкусих с червен пипер и джоджен. Посолих на вкус.
Месна: Запържих каймата с подправките, посолих я и … готово.
Зелева: Нарязах и запържих зелето. Овкусих с червен пипер.
Махнах от котлона, сложих пресен девесил и разбърках.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:
От посочените продукти замесих тесто, което оставих да втаса около 1 час.
Тестото разделих на 4 топки, като едната бе по- голяма от другите три.
Намазах правоъгълна тавичка / 30/ 20 см/ с олио, разточих голямата топка на тънка кора и с нея завих дъното на тавата като оставих краищата и да висят извън нея.
Разстлах оризовата плънка.
Върху нея сложих първата по- малка разточена кора, изрязана в правоъгълна форма с размерите на тавата.
Върху кората разпределих каймената плънка и отгоре сложих втората- разточена малка кора с размерите на тавата.
Върху нея разстлах третата плънка- зелевата.
Изрязах внимателно дебелото от краищата на най- долната кора и лекичко я загърнах върху зелевата плънка.
Разточих последната малка кора, изрязах я, наложих я върху зелето и много внимателно я подпъхнах с помощта на нож така, че да не реши да стърчи по време на печенето.
Изрязах лентички и оформих панделката .
Наредих черен пипер за декорация.
Намазах печивото с разбит белтък и малко олио, оставих го да втаса, докато увеличи обема си, и го изпекох в продължение на 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Извадих го и го оставих определено време, за да поизстине.
Сложих го на празничната трапеза и го нарязах леко топло.
Вкусотия!
вторник, 25 ноември 2025 г.
БОБЕНА ЛЮТИКА
Поредният вид лютика, която често се приготвя от северняците.
Рецептата е реликва- стара и семпла,
а самата храна е засищаща и възможно по- изчистена.
Или казано накратко- храната на нашите баби и деди.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. сварен боб
/ в днешно време можем да ползваме и консервиран/
5 печени домашно отгледани чушки
1 домашно отгледан домат
1 малка главичка воден / салатен/ лук
3 скилидки чесън
сол- на вкус
2 с. л. олио
2- 3 стръкчета магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземаме глинена паница и тлъчник.
/ Тлъчник е дървеното пособие, с което мачкаме продуктите./
Най– напред нарязваме и намачкваме / счукваме/ лука и чесъна, които сме посолили леко.
/ Вие можете да сложите само единия вид лук, ако не искате и двата./
След това добавяме обелените и нарязани чушки.
Намачкваме и тях.
Слагаме боба и нарязания домат и процедираме с тях по същия начин.
Опитваме лютиката и преценяваме дали да я досолим.
Слагаме олиото и нарязания магданоз.
Разбъркваме добре и прибираме в хладилника за около 1 час.
Консумираме бобената лютичка с топла питка, с бучка сиренце, с домашна ракийца…
събота, 22 ноември 2025 г.
ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ
Няма човек, който да не знае класическото пиле с картофи.
Водена от този начин на приготвяне, изпекох и днешния герой.
Преди няколко дни купихме от Лидл едно френско петле.
Толкова бе мъничко, че го „ видях „ веднага полегнало „ класически”.
Представих си го с хрупкава коричка и крехко месце и то стана точно такова.
А картофките са съвсем семпли, много сочни и без добавка на никакви екстри.
ПРОДУКТИ:
500 г френско петле
1 кг картофи
сол- на вкус
3 с. л. олио
щипка млян черен пипер
1 малка каф. ч. бяло вино
И нищо повече!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Беля, измивам и нарязвам картофите на дълго.
Слагам ги в тава, върху тях изсипвам олиото, слагам сол на вкус и ги овкусявам с черния пипер.
Разбърквам ги добре и ги разстилам в тавата.
Върху тях слагам разрязаното и „ разчекнато” петле, което предварително съм посолила от вътрешната му страна с малко сол.
Отгоре капвам няколко капки олио, размазвам го и отново соля малко.
Пека ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 60- 70 минути или до приятен загар на месото.
Не го бъркам, нито „ раздрусвам”.
Получава се идеално блюдо- онази стара класика, която всички знаем.
вторник, 18 ноември 2025 г.
СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБ" Ъ"
Наближава зимата, доближаваме се и ние към нея...
СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБА.
Тя наподобява шкембе чорбата или онази, която се вари от свински ушенца и крачета. И то е така, защото и трите се правят само от месо, бульон и застройка, а после се овкусяват с оцет и чесън.
ПРОДУКТИ:
1кг свински джолан
2 литра вода
десетина зърна черен пипер
2 дафинови листа
сол
…………………………………………………………………..
За запръжка:
6- 7 с. л. олио
3 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
За застройка:
2 жълтъка
1 ч. ч. кисело мляко
За овкусяване:
чесън
оцет
млян черен пипер
лют червен пипер
още сол- ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Джоланът се измива и заедно с посоченото количество вода се слага в тенджера под налягане, която не се затваря с капака, докато водата не заври.
Тя се отпенва веднага след нейното завиране.
Слага се капакът и месото се вари в продължение на 1 час.
Изважда се и се обезкостява.
В друга тенджера се слага олиото, загрява се и в него се запържва брашното , а след него за секунди и червеният пипер.
Запръжката се разрежда с бульона , разбърква се добре и се оставя да кипне.
Добавя се накъсаното месо и след поредното завиране на супата тя се застройва с разбитите жълтъци и кисело мляко, като в тях се изсипва на струйка част от течността.
След това се връща обратно в тенджерата.
Чорбата се оставя да кипне за последен път, след което се сервира гореща и овкусена по желание със счукан чесън, оцет, черен пипер и лют червен пипер.
Задължително до нея се слага домашно омесен хлебец.
Джолан чорбата е особено подходяща за сутрешни следпразнични неразположения или пък за затопляне при нисички температури навън.
сряда, 12 ноември 2025 г.
ПОПСКА ЯХНИЯ СЪС СВИНСКО МЕСО
Сещам се за нея, когато в мазето имам малки главички лук.
Мисля, че и в магазините може да се намери така наречената балучка, затова ви давам идея.
Подходяща е за есенно- зимния сезон, тъй като в ястието има свински мръвчици.
Ако пък си омесите и една топла питка… :)
ПРОДУКТИ:
600 г шарено свинско месо
300 г малки главички кромид лук / балучка/
2 моркова
1 глава чесън
6- 7 с. л. олио
1 ч. ч. червено вино
2 ч. ч. топла вода
1 с. л. червен пипер
1 с. л. захар
сол на вкус
1- 2 дафинови листа
десетина зърна черен пипер
2- 3 зърна бахар
/ пропуснете някоя от подправките, ако не я харесвате, но вкусът няма да е същият/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на по- едри хапки, които се запържват в олиото и малко сол.
Отстранява се от котлона и към него се добавя червеният пипер. Разбъркват се.
Слагат се и обелените лукчета и цели скилидки чесън, нарязаните на кръгчета моркови, виното, водата, захарта,останалата сол, брашното и другите посочени подправки.
В случая използвах и малко нарязани кромидени перца.
Всичко това се разбърква и се изсипва в гювеч.
Той се захлупва с капака и се поставя в студена фурна, а тя се включва на максимални градуси и ястието се пече на тази температура в продължение
на 1 час.
След като той измине, градусите се намаляват на 150 и готвенето продължава в продължение на още 30- 40 минути.
Фурната се изключва и ястието се оставя така в продължение на още 30 минути, докато къкренето утихне.
По този начин приготвена, вие ще се насладите на една много вкусна яхния.
неделя, 9 ноември 2025 г.
СОЧЕН И ПУХКАВ КЕКС
Най- сочният и най- истинският домашен кекс!
Изпечен преди 2 часа...
Рецептата ми е спомен от моята свекърва.
Не го бях правила от години наред, но преди няколко дни една жена в кулинарна група поиска рецепта за сполучлив кекс.
Гарантирам и заставам зад думите си, че това е кексът-
сполучлив, истински, пухкав, сочен, вкусен…
Обаче… Трябва да се спази всичко точно.
Захарта ще ви се стори много, но не е.
Печивото не е прекалено сладко, нормално е на сладост.
Много хора искат да намалят някои от продуктите, но тогава не трябва да очакват нещата да са същите.
При несполучлив десерт да се сърдят на себе си, а не на мен.
Та…
ПРОДУКТИ:
5 яйца
1 конфитюрено бурканче / от някогашните/ захар / 300 г/
същото бурканче с брашно - 180 г
5 с. л. олио
5 с. л. студена вода
1 бакпулвер
2 ванилии
какао- за оцветяване на малка част от сместа,
с която ще направите тъмна шарка в печивото
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На висока степен с миксера разбиваме до пухкавост яйцата със захарта.
Намаляваме уреда на минимални обороти .
Лъжица по лъжица добавяме олиото и водата.
Слагаме и ванилията.
И отново лъжица по лъжица изсипваме брашното, което предварително сме пресяли и смесили с набухвателя.
В купичка отделяме малка част от сместа и я оцветяваме с какаото.
Изсипваме основната смес в незалепваща форма, която въпреки това трябва да намажем обилно с олио.
По желание можете и да я поръсите с брашно. Преценете вие.
Отгоре внимателно изсипваме оцветената част така, че да се получи красива шарка.
Печем кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути, след което го покриваме с хартия/ аз слагам парче вестник/ и продължаваме печенето още 20- 25 минути.
Готовността проверяваме с клечка за зъби или с дървено шишче, защото всяка печка пече различно.
Изваждаме печивото и го оставяме да „ си почине” 10 минути във формата.
„ Преминаваме „ внимателно с нож по ръбовете на формата, за да сме сигурни, че при обръщането няма да остане част от кекса, залепнал по дъното и стените.
Разклащаме го добре, даже го „ почукваме” в плота на няколко пъти, защото винаги има риск да не се отлепи добре.
Обръщаме го в голяма чиния или в поднос.
Оставяме го да се поохлади и едва тогава го поръсваме с пудра захар
/ ако желаем/.
И така нашият домашен кекс е готов.
Време е да му се насладим! :)
ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ
Със съпруга ми не бяхме пекли изобщо
и ни беше интересно дали ще се получат.
Ами да, станаха много хубави!
Прочетохме оттук и оттам какво точно трябва да се направи, купихме и ги изпекохме.
Белят се много лесно, ако се спазят условията.
Отворени сме за съвети, ако имате и друг вариант.
Ще ги изпълним, защото обичаме да експериментираме.
ПРОДУКТИ:
500 г ядливи кестени
1 литър хладка вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме добре кестените, правим им разрез не по- малък от 2 см, но не на плоската страна.
Накисваме ги във водата за около 2 часа.
Изваждаме ги и ги подсушаваме.
Редим ги в тава, чието дъно сме покрили с пекарска хартия.
Те трябва да са поставени с прореза нагоре.
Печем ги в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути.
След това увеличаваме температурата на 220 градуса, включваме и вентилатор и продължаваме печенето още 10 минути.
Изваждаме ги, прехвърляме ги в метална купа, която завиваме с мека кърпа.
По този начин те се задушават и омекват, което е предимство при тяхното обелване.
Оставяме ги така около 30 минути.
Консумираме ги леко топли.
И задължително с домашно винце.
Опитайте ги, няма да сгрешите.
07. 11. 2025 г
събота, 8 ноември 2025 г.
СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ С ПИЛЕШКО, ПУШЕН БУТ И СИРЕНА
Домашните палачинки не са само сладки.
Когато са тънки, нежни и пълни с апетитна солена плънка,
те се превръщат в предястие или в истинско основно ястие.
В случая тези са с богата плънка от пилешко месо, пушен бут, кашкавал, топено сирене, кисели краставички и царевица.
Апетитно блюдо, което се топи в устата –
чудесно за гости или за хубава празнична трапеза.
ПРОДУКТИ:
За палачинките / 9- 10 броя/:
около 250- 300 г брашно
500 мл прясно мляко или наполовина мляко и вода
(с мляко стават по- жилави и по-плътни)
4 яйца
2 щипки сол
3 с. л. олио
десетина листенца спанак
олио- за намазване на тигана
За плънката:
/ Количеството на посочените продукти определете вие.
Можете да подмените и посочените видове по ваш вкус. /
пилешки гърди
мазнината, която то е отделило при печенето
пушен свински бут
кашкавал
топено сирене
кисели краставички
консервирана сладка царевица
заквасена сметана
сол - при необходимост
чесън- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред приготвяме плънката.
Нарязваме пилешките гърди и ги запичаме на грил тиган.
Можем да ги задушим в малко олио и да ги запържим до готовност.
Към края добавяме и нарязания на малки парченца пушен бут, за да овкуси малко пилешкото.
Отстраняваме готовите меса от котлона.
Оставяме ги да се охладят.
Прехвърляме ги в купа и при тях слагаме мазнината, която са отделили, нарязаните на дребно краставички и топено сирене, настъргания кашкавал, царевицата и пасирания чесън /ако сте решили, че ще го ползвате/.
Добавяме няколко лъжици сметана.
/ Не ползвам майонеза, защото с нея става по- тежко и мазно/.
Разбъркваме сместа добре.
Солим я, ако сметнем, че е необходимо.
Приготвяне на палачинките:
В дълбока купа разбиваме яйцата със солта.
Към тях изсипваме част от млякото / водата/ и постепенно лъжица по лъжица прибавяме брашното.
Разбиваме добре, за да не се образуват бучки.
Наливаме останалото мляко и олиото.
Добавяме и нарязания на ситно спанак.
Разбъркваме сместа много добре.
Загряваме тиган с незалепващо покритие, намазваме го с малко олио и изпичаме палачинките една по една.
/ Тиганът намазваме преди всяка/.
При готовност те трябва да са се нашарили леко в кафяво.
Подреждаме ги една върху друга и ги покриваме с кърпа,
за да останат меки и еластични.
/ Понякога ги завързвам и в найлонова торбичка, за да омекнат по- бързо.
Изберете вие как ще процедирате. /
ОФОРМЯНЕ НА СОЛЕНИТЕ ПАЛАЧИНКИ:
Във всяка палачинка слагаме по няколко лъжици от плънката.
Завиваме на руло.
Отгоре я гарнираме и украсяваме със сос по желание.
Поднасяме само тях или с добавка на свежа салата.
Тези палачинки са едновременно домашни и празнични – богати на вкус, с апетитен аромат и топяща се в устата плънка.
Опитате ли ги веднъж, те ще се превърнат в любимото ви солено изкушение.
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО " ХОТЕЛСКИ"
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО ХОТЕЛСКИ
/ вдъхновение от хотел „Санте“, Велинград/
Ароматът на печени дюли е есен в най-чист вид – топъл, сладък и носталгичен.
Във Велинград, в хотел „Санте“, опитах едни от най-вкусните дюли в живота си – меки, карамелени и с лъскав меден блясък.
Опитах се да възпроизведа същия вкус у дома и успях!
Ето рецептата – лесна, ефектна и достойна за всяка съботна или неделна трапеза.
ПРОДУКТИ:
1 кг изчистени дюли
2 с. л. захар / бяла или кафява/
1 ч. ч. вода
2 с. л. мед
20 г краве масло
1 ванилия- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме и разрязваме дюлите на половинки (или четвъртинки, ако са големи).
Изваждаме семенната част и обелваме кората.
Поръсваме ги отгоре със захарта.
Наливаме водата около плодовете. Тя трябва да покрие дъното около 1 см.
Завиваме тавата с пекарско фолио.
Печем дюлите в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждаме ги и отстраняваме фолиото.
Поръсваме всяко парче с мед и отгоре слагаме парченца масло.
Продължаваме печенето още 20 минути.
През това време на дъното ще се образува карамелен сос и самите плодчета щe придобият кехлибарен цвят.
Изключваме фурната и оставяме тавата в нея за още 10 минути,
за да се получи красив и блестящ завършек.
В това се крие и тайната на „хотелския” вкус.
Маслото и захарта образуват фин карамелен сироп, който се сгъстява и обгръща дюлите.
Медът, добавен накрая, им придава блясък и наситен аромат, точно както в хотелските десерти.
Поднасяме изпечените дюли само тях или с лъжица цедено кисело мляко, орехи или топка ванилов сладолед.
Ако решите, можете да ги поръсите и с малко канела.
Въпрос на вкус е.
Това е една малка порция есенна магия, която изпълва дома ни с ухание на уют и детство.
Препоръка: Ако имате дюли в кошницата си – не ги оставяйте да чакат.
Бързо ги изпечете и им се насладете.
.................................
08. 11. 2025 г



















































