С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
събота, 8 ноември 2025 г.
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО " ХОТЕЛСКИ"
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО ХОТЕЛСКИ
/ вдъхновение от хотел „Санте“, Велинград/
Ароматът на печени дюли е есен в най-чист вид – топъл, сладък и носталгичен.
Във Велинград, в хотел „Санте“, опитах едни от най-вкусните дюли в живота си – меки, карамелени и с лъскав меден блясък.
Опитах се да възпроизведа същия вкус у дома и успях!
Ето рецептата – лесна, ефектна и достойна за всяка съботна или неделна трапеза.
ПРОДУКТИ:
1 кг изчистени дюли
2 с. л. захар / бяла или кафява/
1 ч. ч. вода
2 с. л. мед
20 г краве масло
1 ванилия- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме и разрязваме дюлите на половинки (или четвъртинки, ако са големи).
Изваждаме семенната част и обелваме кората.
Поръсваме ги отгоре със захарта.
Наливаме водата около плодовете. Тя трябва да покрие дъното около 1 см.
Завиваме тавата с пекарско фолио.
Печем дюлите в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждаме ги и отстраняваме фолиото.
Поръсваме всяко парче с мед и отгоре слагаме парченца масло.
Продължаваме печенето още 20 минути.
През това време на дъното ще се образува карамелен сос и самите плодчета щe придобият кехлибарен цвят.
Изключваме фурната и оставяме тавата в нея за още 10 минути,
за да се получи красив и блестящ завършек.
В това се крие и тайната на „хотелския” вкус.
Маслото и захарта образуват фин карамелен сироп, който се сгъстява и обгръща дюлите.
Медът, добавен накрая, им придава блясък и наситен аромат, точно както в хотелските десерти.
Поднасяме изпечените дюли само тях или с лъжица цедено кисело мляко, орехи или топка ванилов сладолед.
Ако решите, можете да ги поръсите и с малко канела.
Въпрос на вкус е.
Това е една малка порция есенна магия, която изпълва дома ни с ухание на уют и детство.
Препоръка: Ако имате дюли в кошницата си – не ги оставяйте да чакат.
Бързо ги изпечете и им се насладете.
.................................
08. 11. 2025 г





Няма коментари:
Публикуване на коментар