Страници

петък, 7 ноември 2025 г.

ЛЕЩА ЯХНИЯ

Лещата се готви от години наред, но винаги можем да бъдем полезни един на друг с различни начини на нейното приготвяне. Тя е вкусна, протеинова и засищаща храна, която е много полезна за млади и стари. В класическата рецепта за тази яхния не присъства като съставка чушка, но аз винаги слагам, защото смятам, че още малко зеленчук никога не би бил излишен.
ПРОДУКТИ: 250 г леща 1 голяма глава кромид лук 1 голяма и свежа чушка 1 голям морков 1 домат или 2 с. л доматено пюре 3- 4 сухи чорбаджийски чушки- по желание 6- 7 скилидки чесън / а защо не и цяла глава/ 6- 7 с. л. олио 1 литър гореща вода сол- на вкус 1 ч. л. сладък червен пипер 1/ 2 ч. л. суха чубрица 1/ 2 ч. л. млян черен пипер 1 дафинов лист- по желание, ако го обичате / при последното приготвяне го ползвах ей така и ми хареса/ свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Почистваме лещата и я измиваме добре в 3 води. Накисваме я в студена вода за около 3- 4 часа. Нарязваме на дребно лука и чушката/ плюс скилидките чесън, ако решите да ги сложите още в началото на готвенето/ и нарязаните на кубчета домат и морков.
Изсипваме ги в тенджерата, в която ще приготвяме яхнията, и ги запържваме за кратко, докато леко омекнат. Не солим нищо. Солта слагаме почти към края на готвенето, защото тя забавя сваряването на основния продукт.
Отстраняваме тенджерата от котлона, добавяме червения пипер, разбъркваме добре и наливаме водата. Изцеждаме накиснатата леща и я изсипваме в тенждерата. Слагаме дафиновия лист / ако предпочитаме аромата му/. Пускаме и сухите чушки. Слагаме всичко обратно на котлона. Оставяме лещата да ври на слаб огън в продължение на 35- 40 минути. Все пак трябва да проверим готовността и преди да я отстраним от огъня. Пет минути преди края солим на вкус, овкусяваме с черния пипер и чубрицата и добавяме чесъна, ако не сме го направили още в началото. Добавяме и нарязания магданоз или пък го оставяме за поръсване преди сервиране.
07. 11. 2025 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар