Запържих праз, нарязан на много ситно, а след него и каймата. Добавих готов, домашно приготвен босилков доматен сос и разбърках. Залях спагетите с получената смес и ги поднесох топли.
С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
петък, 5 декември 2014 г.
СПАГЕТИ С БОСИЛКОВ ДОМАТЕН СОС ,ПРАЗ И МНОГО КАЙМА
Запържих праз, нарязан на много ситно, а след него и каймата. Добавих готов, домашно приготвен босилков доматен сос и разбърках. Залях спагетите с получената смес и ги поднесох топли.
сряда, 3 декември 2014 г.
ЗЕЛЕН БОБ ЯХНИЯ
Много го обичам този вид бобец.
Ей така, с чесън и копър, а после и с кисело млекце. Прекрасен е. От него ми е леко на стомаха и
някак ми е свежо.
Готвя го много бързо и изобщо не
му се замислям.
ПРОДУКТИ:
500 г замразен боб
или 1 буркан консервиран
1 глама кромид лук
1- 2 моркова
1 шепа чушки
1 домат или толкова
от консерва
4- 5 с. л. олио
Сол на вкус
Подправки: червен пипер, черен пипер, чубрица, копър, 2- 3 скилидки
чесън
Малко брашънце- за
сгъстяване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В мазнината запържвам
нарязаните лук, моркови и чушки. След тях слагам намачканият домат и червения
пипер плюс малко сол. Добавям и зеления боб и като започне да се пържи всичко
това, прехвърлям съдържанието в тенджера под налягане.
Ако бобецът е от консерва, то го приготвям в обикновена тенджера.
Наливам не повече от
1 литър вода. Соля още веднъж и варя манджата в продължение на 10 минути след
като зашуми вентилът.
Ако е в обикновената тенджера- до готовност.
Сгъстявам ястието с
малко водичка и брашънце и го овкусявам с подправките плюс наситнения чесън.
Това е всичко , друго
няма.
2. 12. 2014 г
НАПИТКА ЗА ДОБЪР МЕТАБОЛИЗЪМ И РЕГУЛИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
Направих сместа от 1ябълка/ пасирана/, 250 мл вода и 1 каф. л. канела- за добър метаболизъм и регулиране на кръвното налягане. Течността е приятна за пиене, но за съжаление на мен от канелата ми пада кръвното и не мога да го пия това нещо.
Това количество се пие за деня. Направете си , ако ви допадне. Казват, че е полезно.
1. 12. 2014 г
вторник, 2 декември 2014 г.
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И ВИНО НА ФУРНА
Стават бързо и са прекрасни за
бяло винце.
Не са сухи, а доста сочни от алкохола, който
наливам в тях при самото им приготвяне.
ПРОДУКТИ:
1 кг пилешки дробчета
500 пресни гъби/ в случая
печурки/
2 глави кромид лук
5 скилидки чесън
1 непълна ч. ч. вино
/ цветът е без значение/
чубрица
риган или мащерка
черен пипер
сол на вкус
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Дробчетата се
попарват с вряла вода за около 5 минути, за да се стегнат малко.
Изцеждат се добре.
Слагат се в тава
заедно с обелените и нарязани на едро печурки.
Лукът също е нарязан
на едри парчета.
Наливат се виното и
олиото.
Соли се на вкус и се
овкусява с посочените подправки.
Всичко това се
разбърква добре и се слага да се пече в гореща фурна на 200 градуса до
готовност.
Това е цялата
философия.
Останалото е самата консумация и успешното
прегълтане с беличко винце.
събота, 29 ноември 2014 г.
ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
ПРОДУКТИ:
500 г телешко месо или малко повечко джолан/ може и ребра/
300 г моркови
300 г картофи
1 глава кромид лук
2- 3 с. л. ракия
3- 4 с. л. олио
сол
бахар на зърна
черен пипер на зърна
млян черен пипер
3 дафинови листа
свеж магданоз и целина
около 2, 5 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах месото на парчета и го сложих в тенджера под налягане.
Налях водата и посолих. Добавих пипера на зърна, бахара, дафиновия лист, алкохола и мазнината.
Варих телешкото в продължение на 1 час след като зашумя вентилът.
Извадих месото, прецедих бульона и ги върнах обратно в тенджерата.
Сложих нарязаните на едри парчета зеленчуци.
Варих още 10 минути след зашумяването.
Накрая овкусих с още малко сол, млян черен пипер и нарязаните зелени подправки.
неделя, 23 ноември 2014 г.
Ден на ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
ВЕЧЕРЯ:
1. Салата от зеле, моркови , червено цвекло и маслини
2. Пилешки крилца със соев сос, мед и чесън на фурна
3. Еклери
21. 11. 2014 г
СУПА ТОПЧЕТА
Често променям нейната направа в зависимост от времето, с което
разполагам, или пък с моментните ми вкусови желания.
Един път не запържвам лука и морковите, друг път пък ги запържвам.
И застройките правя различни. А да не говоря, че единия път в каймата
сложа ориз, лук и цяло яйце, а друг- път/ както в случая/ правя топчетата само от кайма и
подправки плюс белтък, а не цяло яйце.
Сега реших да седна и да напиша най- добрия начин за варене на тази
супичка- според мен.
Начинът, който ще опиша, е сякаш най- вкусен. Да, не са полезни
запръжките, но така се постига по- жълт цвят и чорбичката става по- красива.
И с гаранция по- вкусна.
ПРОДУКТИ:
250 г кайма- смес
Подправки за каймата:
сол, черен пипер,
чубрица, 1 белтък
1 глава кромид лук
1 по- голям морков
1 голяма чушка
1 домат- пресен или
от консерва
50 г ориз
сол- на вкус
няколко зрънца
лимонена киселина
черен пипер
чубрица
3- 4 с. л. олио/ не повече, защото самата кайма
пуска мазнина/
вода- количеството и
е в зависимост от желаната гъстота на супата.
/При мен е някъде
около 3 литра./
свеж магданоз
свежа целина
Застройка:
1 жълтък
3 с. л. кисело мляко
1 с. л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесвам каймата с
белтъка, малко сол и посочените подправки и от нея правя топчета, които са около 8 грама едното. Не ги правя големи, защото супата губи своята обаятелност.
Топчетата овалвам в брашно и ги оставям настрани.
Сега, когато не съм сложила в каймата наситнен
лук и ориз, се получават около 30 броя.
Нарязаните на ситно
лук и чушка и настъргания морков запържвам в мазнината докато тя се оцвети в
жълто- оранжево. Добавям нарязания домат или същото количество от консерва,
соля на вкус и наливам водата. След нейното кипване изсипвам ориза.
По средата
на неговото сваряване слагам топчетата.
Варя супата до
готовност.
Малко преди да я
застроя, я овкусявам с черния пипер, чубрицата и лимонената киселина.
Правя застройката
като разбивам добре жълтъка с брашното и млякото.
Гребвам от горещата
супа и полека наливам в купичката със застройка докато я затопля и нея.
Изсипвам всичко
обратно в тенджерата, разбърквам добре и оставям супата да клокне.
След отстраняването
от котлона или непосредствено преди сервирането я овкусявам с нарязаните
магданоз и целина.
У дома я консумираме
и гореща, и леко стоплена, че даже и студена.
Въпрос на вкус и
личен избор е това.
23 ноември 2013 г
четвъртък, 13 ноември 2014 г.
СНЕЖНИ ТОПКИ
Приготвят се много лесно и са завидно добри.
Стават за мезенце, ама аз направо си се наядох с тях, защото засищат.
І НАЧИН / по идея от нета/ :
І НАЧИН / по идея от нета/ :
ПРОДУКТИ за топките:
1 кг картофи
300 г пушено свинско месце
4- 5 кромидени перца / вместо праз/
подправка за барбекю
2- 3 с. л. олио
Продукти за майонезения сос:
1 майонеза от 200 г
1/ 3 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
малко черен пипер
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят, нарязват се на кубчета и се сваряват с малко сол.
Отцеждат се хубаво и се запържват в мазнината.
Прибавя се и нарязаното месо, а след него и парченцата перца.
Сместа се пържи още малко при непрекъснато бъркане.
Овкусява се с подправката и със сол на вкус и се оставя да се поохлади.
Правят се топки с желана големина и се подреждат в голяма чиния.
Поливат се с приготвения майонезено- чеснов сос.
Декорират се по желание.
По идея на Валентина Христова от групата " Нашите вкусотийки".
8. 11. 2014 г
8. 11. 2014 г
Приемете идеята ми за вкусните, ефектни и доста известни
СОЛЕНИ СНЕЖНИ ТОПКИ, с които да обогатите вашата трапеза в новогодишната нощ.
Промених рецептата по мое виждане.
Много наподобяват вкуса на руската салата, но без грах и моркови.
ПРОДУКТИ:
5 големи сварени, обелени и намачкани картофа
200 г колбас- нека да е по ваше желание неговия вид и вкус и по препоръка да е пушен/ ако обичате аромата на пушеното месце/
100 г нарязан кашкавал
4 сварени и нарязани яйца
4- 5 нарязани кисели краставички
солчица на вкус
СНЕЖНА ЗАЛИВКА:
1 хубава майонеза / 200 г/
не повече от 4 с. л. кисело мляко/ количеството ще определите вие според желаната гъстота на заливката/
малко солчица
1 скилидка счукан или пасиран чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете картофите с колбаса, кашкавала, яйцата, киселите краставички и сол на вкус. Топете ръцете си във вода и оформете топки с желана големина. Наредете ги в голяма чиния или плато.
Разбъркайте майонезата с киселото мляко, чесъна и сол на вкус.
Полейте топките внимателно.
Украсете ги по ваше виждане.
25. 12. 2015 г
СОЛЕНИ СНЕЖНИ ТОПКИ, с които да обогатите вашата трапеза в новогодишната нощ.
Промених рецептата по мое виждане.
Много наподобяват вкуса на руската салата, но без грах и моркови.
ПРОДУКТИ:
5 големи сварени, обелени и намачкани картофа
200 г колбас- нека да е по ваше желание неговия вид и вкус и по препоръка да е пушен/ ако обичате аромата на пушеното месце/
100 г нарязан кашкавал
4 сварени и нарязани яйца
4- 5 нарязани кисели краставички
солчица на вкус
СНЕЖНА ЗАЛИВКА:
1 хубава майонеза / 200 г/
не повече от 4 с. л. кисело мляко/ количеството ще определите вие според желаната гъстота на заливката/
малко солчица
1 скилидка счукан или пасиран чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете картофите с колбаса, кашкавала, яйцата, киселите краставички и сол на вкус. Топете ръцете си във вода и оформете топки с желана големина. Наредете ги в голяма чиния или плато.
Разбъркайте майонезата с киселото мляко, чесъна и сол на вкус.
Полейте топките внимателно.
Украсете ги по ваше виждане.
25. 12. 2015 г
ПАТЛАДЖАН С МАЙОНЕЗА НА ФУРНА
Изключително вкусно ястие, подходящо
за есенния сезон.
Да се възползваме от него, докато
все още има патладжан на пазара.
ПРОДУКТИ:
1 кг патладжан / в
случая бял/
150- 200 г сирене
100 г майонеза
200 г кашкавал
свеж босилек
2 средно големи
домата
4 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжанът се реже
на филийки и се потапя в солена вода за около 1 час, за да му се премахне горчивината.
Изцежда се и се подсушава.
Взема се тава с
диаметър 24- 26 см и се намазва с 2 с. л. олио.
Редят се едно до
друго патладжанените кръгчета. Намазват
се с част от майонезата и върху тях се натрошава малко сирене. Ръси се нарязан
босилек.
Прави се втори ред от патладжана , отново се
маже с майонеза и се ръси със сирене и босилек.
Ако имате материал за
трети ред- направете същото.
Най- отгоре се
нареждат доматените кръгчета. Отново се поръсва от подправката. Полива се с
останалите две лъжици мазнина.
Ястието се пече на
200 градуса до готовност.
Изважда се и върху него се настъргва
кашкавалът.
Връща се във фурната
и се доизпича се до неговото разтопяване.
Консумира се охладено
и просто се топи в устата.
м. октомври 2014 г
вторник, 11 ноември 2014 г.
КИШ С БУТЕР ТЕСТО И БОГАТА ПЛЪНКА
Приготвих го за хубав повод.
С него успешно можете да впечатлите и най- изисканите гости.
Приготвя се бързо и е доста сочен и апетитен.
ПРОДУКТИ за 6 порции:
400 г бутер тесто
За пълнежа:
200 г пушен свински врат- на лентички
100 г сирене
200 г пушен свински врат- на лентички
100 г сирене
1 каф. ч. сладка царевица
4- 5 зелени кромидени перца
4- 5 зелени кромидени перца
4 триъгълничета топено сирене
3 яйца
200 г заквасена сметана
3 яйца
200 г заквасена сметана
200 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взема се тава с диаметър 28 см и тестото се разстила
в нея, но върху пекарска хартия. Прави се борд .
Кората се пече в продължение на 15 минути на 200
градуса.
Изважда се и върху нея се натрошава сиренето. След него се нарязват лучените перца. Върху тях се редят парченцата свински врат и топеното сирене, слага се царевицата и се настъргва кашкавалът.
Изважда се и върху нея се натрошава сиренето. След него се нарязват лучените перца. Върху тях се редят парченцата свински врат и топеното сирене, слага се царевицата и се настъргва кашкавалът.
сряда, 5 ноември 2014 г.
КАРТОФИ ПО СЕЛСКИ / по добруджански/
Рецептичката прочетох от Петя
Цанкова. Исках да я опитам, защото и аз готвя постни картофи на фурна, но в
моето ястие слагам чушки и домати, а в нейното
нямаше. Беше ми интересно дали ще се промени вкусът. Да, има разлика. Определено.
По този начин направени, картофките стават по- сладникави.
Приготвят се лесно и са прекалено
вкусни.
Ще напиша начина, както аз ги
сготвих.
Променила съм само количеството
на продуктите, нищо друго.
ПРОДУКТИ:
1.5
кг картофи
1
глава кромид лук
2
маркова
сол
на вкус
1
с. л. червен пипер
1
с. л. брашно
700
мл вода
5-
6 зрънца черен пипер
1
к. л. млян черен пипер
1
голям дафинов лист
1
к. л. чубрица
5
с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В
мазнината запържих до леко омекване нарязаните на дребно лук и моркови. Посолих
ги леко.
Сложих
нарязаните картофи и ги запържих и тях за няколко минути.
Добавих
червения пипер и брашното, разбърках
добре и налях водата.
Отново
разбърках.
Овкусих
с посочените подправки. Досолих на вкус.
Изчаках
ястието да клокне и изсипах всичко в тава.
Водата
трябва да покрие картофите, за да не изсъхнат по време на печенето.
Пекох
ги на 200 градуса в продължение на 1 час.
Това
е.
По
време на самото печене правят един гъстичък сосец, който е прекрасен на вкус.
Благодаря
ти , Петя! Ти готвиш страшно вкусно!
4 . 11. 2014 г
вторник, 4 ноември 2014 г.
РЕДЕНО ЯСТИЕ ИЛИ " РАТАТУЙ С КАЙМА"
Приготвям го редовно, защото става бързо и ароматите в него се смесват
прекрасно.
Не ми стана особено ясно ястието Рататуй само постно ли е или не.
Срещала съм го и в този вариант , на нас ни харесва и така го правя.
Препоръчително е да го опитате, ако все още не сте.
Ще дам рецептата, която съм направила по мой вкус.
ПРОДУКТИ:
1 кг хубава кайма + 1
яйце,1 глава кромид лук, сол на вкус, млян черен пипер, мъничко кимион и сухи подправки
на вкус
2 средно големи
патладжана/ предварително изкиснати в солена вода/
1 тиквичка
3- 4 средно големи
картофа
1 свежа чушка- цветът
и е без значение
сол
5 с. л. олио
черен пипер
черен пипер
клонки суха любима
подправка или пък стрити - чубрица, риган, мащерка и т. н.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата се омесва с
посочените продукти като за кюфтета. Оформят се на топки.
Зеленчуците се
нарязват на филийки.
Всичко се реди така,
както се вижда на снимката в намазнена с 2 с. л. олио тава.
Соли се на вкус.
Отгоре са полива с останалите 3 с. л. олио. Поръсва се с подправките.
Ястието се пече на
180 градуса под пекарско фолио за около 1 час, а след това се отвива и се
допича до желана коричка.
Консумира се
топличко.
Ще останете доволни,
вярвам.
неделя, 2 ноември 2014 г.
ПАМУК ХЛЯБ
По рецепта от групата " Нашите вкусотийки".
Всеки път я променям според
наличните продукти и всеки път хлябът става става прекрасен.
Има само един недостатък и той е,
че бухва прекалено много и опира до стъклото на пекарната / ако е на по- дълга програма/ , но пък коричкта му е
толкова хрупкава, крехка и пръхка, че се топи в устата, когато е топла.
Средата му наистина е точно като
памук и не напразно носи това име.
ПРОДУКТИ:
500 г бяло брашно
20 г жива мая
- 130 мл прясно мляко +
толкова хладка вода
- 130 мл разбито кисело мляко+ толкова хладка вода
- 260 мл хладка вода без мляко
- 130 мл разбито кисело мляко+ толкова хладка вода
- 260 мл хладка вода без мляко
100 мл олио
2 с. л. захар
1 с. л. сол
ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ПРИ СЛАГАНЕ НА ПРОДУКТИТЕ:
- Водата с разтворената в нея мая
- Млякото- ако има такова
- Олиото
- Брашното
- Захарта и солта
Пека
го на програма с продължителност 3 часа или 2 ч и 10 минути.
При
по- малко времетраене става малко по- сбит, но също е много вкусен. И на конци. Даже не опира в стъклото.
При програма 3 часа е по- памучен, но опира в стъклото и има един участък от горната кора, който не се изпича добре
В такъв случай включвам на програма с продължителност 2ч 10 мин.
При програма 3 часа е по- памучен, но опира в стъклото и има един участък от горната кора, който не се изпича добре
В такъв случай включвам на програма с продължителност 2ч 10 мин.
2 ноември 2014 г
АРОМАТНО СВИНСКО ПЕЧЕНО В СОС
Рецептата научих от моя братовчедка. Ставаше въпрос за вкусно заешко
печено. Най- напред пробвах с него и страшно ни хареса. Сега опитах и със
свинско- резултатът е същият. Изключително крехко става месото, приготвено по
този начин. И много ароматно и сочно.
ПРОДУКТИ:
1 кг свинско месо от
бут
За потапяне на месото:
5- 6 с. л. олио
червен пипер
малко сол
За поръсване:
соев сос
чесън на прах
подправка за барбекю-
каквато и да е тя
вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на
порции и всяко парче се потапя в олиото, в което са разбъркани солта и червения
пипер. Слага се съвсем малко солчица, защото после се използва и соев сос.
Внимавайте да не го пресолите.
Месото се нарежда в тава / най- добре да е с
незалепващо покритие/ и се поръсва със соевия сос, чесъна и подправката за
барбекю.
Налива се вода в тавата така, че около "
1 пръст" от месото отгоре / както каза авторката на рецептата/ да остане
на сухо.
Тавата са завива с
пекарско фолио и се слага в гореща фурна на 200 градуса.
Пече се така в
продължение на 1 час и 30 минути.
След това фолиото се
отстранява, месото се полива със соса и се пече до желана коричка.
През това време
сосчето намалява и става превъзходно.
Опитайте, ще ви
хареса.
26 октомври 2014 г
КАРТОФИ С МАСЛО И КАШКАВАЛ НА МИКРОВЪЛНОВА
Това са едни поизостанали печени картофи на фурна, които освежих с масло, кашкавал, босилек и червен пипер.
Бутнах ги в микровълновата за 2 минути и стана мезенце за бяло винце.
1 ноември 2014 г
сряда, 29 октомври 2014 г.
ЛЕСНА ПОГАЧИЦА
Тестото нека да е вашето любимо.
Ще ви покажа само начина на подредба, който ей така ми хрумна онзи ден на Димитровден.
Делите тестото на около 30 - 32 малки късчета и две по- големи.
Всяко парченце от тридесетте оформяте на топче, а топчето разплесквате на малка питка. Самите питки подреждате така, както виждате.
За средата:
Усуквате един фитил от двете по- големи парчета тесто, който правите на охлювче и подбождате краищата му.
Това е.
Тестото втасва само един път и то в тавата, а не преди това.
След двойно увеличение на погачицата се помазва с жълтък , разбит с малко олио.
Пече се на 180 градуса около 40- 50 минути/ в зависимост от печката ви/ като на двадесетата минута питата се покрива с хартия или фолио, за да не загори отгоре.
26 октомври 2014 г
ПЪЛНЕНИ ЧУШЧИЦИ С ЯЙЦА И ДОМАШНО СИРЕНЦЕ / ИЗВАРА/
Предлагам ги в два варианта:
1. По- различното при тях е, че се отрязва част от самата чушка / по дължина/ и се почиства семето. Дръжките остават и самите чушки стават като лодки.
Поемат по- малко плънка, която пък не изтича по време на печенето.
Самата тя е само от яйца, сирене/ може и извара, ако я харесвате/ , суха подправка и черен пипер по желание.
Пека ги в тава с незалепващо покритие без да наливам вода.
ПРОДУКТИ за десетина средно големи чушки:
500- 600 г сирене / в случая аз деля количеството и смесвам сирене с извара/
3- 4 яйца/ в зависимост от тяхната големина/
сол на вкус- ако е необходимо
суха чубрица
черен пипер
27 октомври 2014 г
2. Традиционно пълнене:
Продуктите са същите с добавка на малко брашно за потапяне на отворите на чушките, които предварително почиствам от техните дръжки и семе. Срязвам ги малко откъм върха, за да не се пукат при печенето, пълня ги, потапям отворите в брашното, редя ги в намазана с олио тава, наливам малко водичка и ги пека на 200 градуса.
По желание отгоре можете да наредите кръгчета домати.
По този начин изпечени те стават много сочни и вкусни.
23. 07. 2015 г
500- 600 г сирене / в случая аз деля количеството и смесвам сирене с извара/
3- 4 яйца/ в зависимост от тяхната големина/
сол на вкус- ако е необходимо
суха чубрица
черен пипер
27 октомври 2014 г
2. Традиционно пълнене:
Продуктите са същите с добавка на малко брашно за потапяне на отворите на чушките, които предварително почиствам от техните дръжки и семе. Срязвам ги малко откъм върха, за да не се пукат при печенето, пълня ги, потапям отворите в брашното, редя ги в намазана с олио тава, наливам малко водичка и ги пека на 200 градуса.
По желание отгоре можете да наредите кръгчета домати.
По този начин изпечени те стават много сочни и вкусни.
23. 07. 2015 г
ПЪЛНЕН ШАРАН ВЪРХУ КАРТОФКИ
У дома е задължителен за курбан или служба.
В случая плънката е от :
1 каф. ч. ориз, 1 чушка, 1 глава кромид лук, соев сос, пушена сурова наденица" Петрохан/ на парченца/, риган, черен пипер, 3 каф. ч. вода и 3- 4 с. л. олио
26 октомври 2014 г- Димитровден
26 октомври 2014 г- Димитровден