Страници

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

СНЕЖНИ ТОПКИ

Приготвят се много лесно и са завидно добри.
Стават за мезенце, ама аз направо си се наядох с тях, защото засищат.
І НАЧИН / по идея от нета/ :
ПРОДУКТИ за топките:
1 кг картофи
300 г пушено свинско месце
4- 5 кромидени перца / вместо праз/
подправка за барбекю
2- 3 с. л. олио

Продукти за майонезения сос:
1 майонеза от 200 г
1/ 3 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
малко черен пипер
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят, нарязват се на кубчета и се сваряват с малко сол.
Отцеждат се хубаво и се запържват в мазнината. 
Прибавя се и нарязаното месо, а след него и парченцата перца. 
Сместа се пържи още малко при непрекъснато бъркане. 
Овкусява се с подправката и със сол на вкус и се оставя да се поохлади.
Правят се топки с желана големина и се подреждат в голяма чиния.
 Поливат се с приготвения майонезено- чеснов сос.
Декорират се по желание.
По идея на Валентина Христова от групата " Нашите вкусотийки".
8. 11. 2014 г
.........................................................
ІІ НАЧИН: / по мое виждане/
Приемете идеята ми за вкусните, ефектни и доста известни 
СОЛЕНИ СНЕЖНИ ТОПКИ, с които да обогатите вашата трапеза в новогодишната нощ. 
Промених рецептата по мое виждане.
Много наподобяват вкуса на руската салата, но без грах и моркови.

ПРОДУКТИ:
5 големи сварени, обелени и намачкани картофа
200 г колбас- нека да е по ваше желание неговия вид и вкус и по препоръка да е пушен/ ако обичате аромата на пушеното месце/
100 г нарязан кашкавал
4 сварени и нарязани яйца
4- 5 нарязани кисели краставички
солчица на вкус
СНЕЖНА ЗАЛИВКА:
1 хубава майонеза / 200 г/
не повече от 4 с. л. кисело мляко/ количеството ще определите вие според желаната гъстота на заливката/
малко солчица
1 скилидка счукан или пасиран чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете картофите с колбаса, кашкавала, яйцата, киселите краставички и сол на вкус. Топете ръцете си във вода и оформете топки с желана големина. Наредете ги в голяма чиния или плато.
Разбъркайте майонезата с киселото мляко, чесъна и сол на вкус.
Полейте топките внимателно.
Украсете ги по ваше виждане.


25. 12. 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар