Започнах приготвянето с шеговитите думи: „ Я стига съм мила съдове,
омръзна ми вече! Днес ще сготвя така, че да не се наложи после да стоя на
мивката.” :)
Обожавам пролетните зелени листни зеленчуци и то да са приготвени
изцяло постно. Хубаво е и, когато до някоя гозбица има парче топла питка, с
което да си топнеш, та чак да си оближеш пръстите. реших, че ще правя
всичко заедно или ДВЕ В ЕДНО :).
А как се зарадваха хората в семейството ми…:)
Нека споделя и с Вас моето ново постно творение.
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:
За тестото:
300 г брашно
150 мл вода
10 г жива мая
1 каф. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
лимонов сок, получен
от 1/ 3 плод
……………………………..
2 с. л. олио- за
намазване на гювечетата
За ястието:
1 глава стар кромид
лук
десетина стръкчета
зелен лук
3- 4 стръкчета пресен
чесън
3 чушки – червена и
зелена
1 морков
1 картоф
2 пресни домата или
същото количество от буркан
200 г лапад
4- 5 с. л. олио
малко водичка
1 каф. л. червен
пипер
1 каф. л. чубрица /
плюс съвсем малко балканска/
пресен копър
/ по желание можете
да сложите и гъби/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На тестените гювечета:
Маята размих в
хладката вода.
Течността изсипах в
брашненото кладенче, което предварително бях направила. Добавих солта, захарта,
лимоновия сок и олиото.
Замесих меко тесто,
което оставих около 50 минути да втаса.
Намесих го отново,
разточих го на кора , от която изрязах 4 кръга с помощна на паничка за супа.
Взех 4 дуралексови
купички за ядки, които обърнах обратно и намазах с олио. Върху всяка една от тях поставих по едно тестено
кръгче, което внимателно разпънах по стените на самата купичка.
Събрах изрязаните краища, намесих ги отново,
разточих нова кора и от нея изрязах капачетата.
Направих три отвора
върху тях, кръгчетата от които използвах за декорация.
Намазах тестените
съдчета и техните капачета с олио
и ги изпекох / без
повторно втасване/ в предварително
зарята на 180 градуса фурна докато придобиха цвета на истинската глина :).
Пояснение:
Капачетата сложих в дуралексови чинийки с ръбове, за да запазят формата си при
самото печене.
Извадих ги от фурната
и съвсем леко с върха на ножа ги извадих от купичките.
Оставих ги да
поизстинат, а през това време направих тяхното съдържание, а именно- пролетната
плънка .
Начин на приготвяне на плънката или същинското ястие:
Най- напред в
сгорещеното олио запържих нарязания лук- стар кромид, зелен и чесън.
Към него добавих и
нарязаните на парченца чушки.
След около 5 минути
сложих настърганите морков и картоф.
Добавих и нарязаните
домати и задуших всичко при често разбъркване в продължение на още 5 минути,
след което сложих изчистения от средната жилка
лапад и листенцата киселец.
Посолих на вкус и
поръсих с чубрицата.
Налях не повече от 50 мл вода и задуших
ястието до пълна готовност . Разбърквах често, за да не залепне на дъното настърганият
картоф.
Отстраних съда от
котлона и оставих ястието да се поохлади.
Напълних гювечетата с
вкусното ястие,похлупих ги” в загадка” и сервирах с усмивка на членовете от
семейството ми.
Това е цялата рецепта и стъпките
по нейното приготвяне.
Надявам се да ви
харесат.
Освен, че имат атрактивен и апетитен външен вид, те са и много вкусни.
Можете да ги приготвите и в друг вариант, но тогава вече няма да са постни.
Търпят добавка и на месце, сиренце, яйца… или всичко, за което се сетите .
А как хрупкат само ще
разберете едва, когато ги приготвите. По време на консумирането им размажете
плънката по стените на самата тестена купичка и се наслаждавайте на нещо вкусно
и домашно приготвено.
Не забравяйте за
биричката- без нея няма да е същото :)!
28 април 2012 г